Redactie - 21 maart 2014

Medewerker juridisch bedrijf steelt kennis over overnames en fusies van klanten


Datadiefstal bij bedrijven worden doorgaans door eigen medewerkers uitgevoerd. Dat ook derden zich hieraan schuldig kunnen maken bewijst een nieuwe rechtszaak in het Amerikaanse New York. Drie mannen die werkzaam zijn bij juridische en financiële bedrijven hebben bij één van hun opdrachtgevers hun slag geslagen en gevoelige informatie gestolen.

Drie mannen, waaronder een medewerker van het juridisch bureau Simpson Thatcher & Bartlett, zouden in totaal 5,6 miljoen dollar hebben verdiend met de verkoop van voorkennis. De mannen zouden informatie over plannen van Tyco International om Brink's Home Security Holdings over te nemen hebben doorverkocht. Ook zouden zij informatie over de fusie van OfficeMax met Office Depot hebben verstrekt aan derden.

Steven Metro, procuratiehouder bij Simpson Thatcher & Bartlett, zou op het computersysteem van zijn werkgever informatie hebben opgezocht over de getroffen bedrijven. Deze informatie speelde hij vervolgens door naar de broker Vladimir Eydelman, die de data op zijn beurt weer doorstuurde naar een derde onbekende man. Deze laatste man werkt in ruil voor strafvermindering samen met de Amerikaanse autoriteiten.

Simpson Thatcher stelt niet op de hoogte te zijn geweest van de diefstal en deze pas op 19 maart te hebben ontdekt toen zowel Metro als Eydelman in de rechtbank verschenen. Het bedrijf heeft Metro hierop direct ontslagen.

Ondanks dat het moeilijk is datadiefstal te voorkomen kunnen bedrijven wel maatregelen nemen om dergelijke praktijken te ontmoedigen. Klik hier voor een overzicht met mogelijk maatregelen.

WH