Redactie - 18 maart 2014

Zelfs inlichtingendiensten blijven Windows XP gebruiken


Amerikaanse geheime diensten liggen de laatste maanden flink onder vuur vanwege hun uitgebreide spionageactiviteiten. Onder andere beveiligingsgaten in software worden gebruikt om computers van verdachten binnen te dringen. Je zou dan ook verwachten dat deze diensten niet langer Windows XP gebruiken, aangezien Microsoft binnenkort geen ondersteuning meer biedt voor dit besturingssysteem en beveiligingsgaten dus niet meer worden gedicht. Niets is echter minder waar.

De geheime en militaire diensten in de Verenigde Staten blijken nog steeds op Windows XP te draaien. Ook na 8 april, de datum waarop de ondersteuning voor het besturingssysteem stopt, blijven de diensten het verouderde XP gebruiken. De reden hiervoor is simpel: allerlei applicaties die speciaal voor de diensten zijn ontworpen werken alleen op Windows XP.

Risico op cyberaanvallen
De geheime diensten lopen door Windows XP te blijven gebruiken zelf echter risico het slachtoffer te worden van cyberbeveiliging. Microsoft brengt immers geen nieuwe updates meer uit voor het besturingssysteem, waardoor nieuwe beveiligingsgaten die door hackers worden gevonden niet worden gedicht. De beveiliging van de inlichtingendienst wordt dan ook aanzienlijk verzwakt.

De Amerikaanse overheid heeft daarom bij Microsoft een verzoek ingediend om de ondersteuning voor Windows XP te verlengen. Microsoft heeft dit verzoek echter geweigerd en geeft aan dat de ondersteuning voor XP ook voor de Amerikaanse overheid op 8 april wordt stopgezet.

Netwerk binnendringen
Lang niet alle systemen binnen Amerikaanse inlichtingen- en militaire diensten draaien overigens op Windows XP. Naar schatting wordt het verouderde besturingssysteem op ongeveer 10 procent van systemen binnen de diensten gebruikt. Dit is echter voldoende om voor flinke problemen te zorgen. Deze machine staat immers in verbinding met andere machines binnen de overheidsdiensten, waardoor hackers de Windows XP-machine als springplank kunnen gebruiken om het netwerk van inlichtingendiensten binnen te dringen.

Bron: The Washington Post

WH