Redactie - 11 maart 2014

Het verschil tussen BYOD, CYOD en COPE


BYOD, CYOD en COPE zijn termen die de laatste tijd regelmatig in het nieuws voorbij komen. Wat betekenen deze termen eigenlijk precies? Een overzicht!

BYOD
BYOD staat voor Bring Your Own Device en is van de bovenstaande drie trends de meest bekende. Bij Bring Your Own Device staat een bedrijf toe dat werknemers persoonlijke mobiele apparaten gebruiken op de werkvloer. Medewerkers hebben deze apparaten dus zelf aangeschaft. Dit heeft als voordeel dat het bedrijf zelf minder smartphones, tablets of laptops hoeft aan te schaffen en dus op de kosten bespaart.

Daarnaast kunnen medewerkers op de werkvloer werken met apparatuur waarmee zij bekend zijn. Zij hoeven dus niet te wennen aan nieuwe besturingssystemen, apparaten of applicaties, wat veel tijd scheelt. De productiviteit van medewerkers wordt hierdoor vergroot.

BYOD heeft echter ook nadelen. Zo moeten bedrijven zeker stellen dat de privé-apparaten van werknemers goed beveiligd zijn, om beveiligingsproblemen op het bedrijfsnetwerken te voorkomen. Daarnaast is het apparaat eigendom van de werknemers, wat privacyproblemen kan geven indien de werkgever het apparaat bijvoorbeeld op afstand wilt wissen. Dit kan noodzakelijk zijn op het moment dat een werknemer onverhoopt wordt ontslagen of het bedrijf verlaat.

CYOD
CYOD staat voor Choose Your Own Device en pakt dit privacyprobleem aan. Werknemers kunnen bij CYOD een keuze maken uit een aantal smartphones, tablets of laptops die het bedrijf vervolgens voor de medewerker aanschaft. Het apparaat is dus eigendom van het bedrijf, waardoor het bedrijf het apparaat op ieder moment kan wissen om beveiligingsrisico's te wissen.

Personeel kan daarnaast werken op het apparaat naar eigen keuze, waar hij of zij in veel gevallen al mee bekend is. Werknemers hoeven dus niet te wennen aan apparatuur en kunnen dus direct productief op het apparaat aan het werk. Daarnaast is CYOD ook een manier personeel met meer plezier aan het werk te laten gaan. Zij krijgen immers keuzevrijheid in de apparaten waarmee zij moeten werken, waardoor zij zich minder snel aan apparaten zullen ergeren.

Een nadeel van CYOD is dat de apparaten nog steeds door het bedrijf worden aangeschaft. Bedrijven die voor CYOD kiezen besparen dus niet op de aanschafkosten van smartphones, tablets en laptops.

COPE
COPE staat voor Company-issued, Personally-enabled. In dit geval schaft de werkgever een smartphone, tablet of laptop aan en geeft medewerkers toestemming deze apparaten ook thuis te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat het apparaat altijd eigendom blijft van het bedrijf, ook als de werknemer onverhoopt ontslagen wordt of het bedrijf verlaat. Het bedrijf kan het apparaat dus altijd terugeisen of op afstand wissen, zonder hiermee met privacyproblemen te maken te krijgen.

Daarnaast zorgt COPE voor extra binding met het bedrijf, aangezien medewerkers apparaten die zij op de werkvloer krijgen ook thuis mogen gebruiken. Dit is dus een extra beloning die zij door hun baan krijgen.

Een dergelijk beleid heeft uiteraard ook nadelen. Apparaten worden door het bedrijf aangeschaft, waardoor de organisatie niet zoals bij BYOD op de aanschafkosten van apparatuur bespaart. Daarnaast worden apparaten ook thuis en op andere locaties door werknemers gebruikt. Een goede beveiliging is op COPE-apparaten dan ook noodzakelijk om risico's voor de veiligheid van het bedrijfsnetwerk te minimaliseren.

WH