Redactie - 10 maart 2014

NCSC zet beveiligingsrisico's van BYOD op een rijtje


Smartphones en tablets zijn populair. De apparaten worden zowel privé als op de werkvloer steeds vaker gebruikt. Het is dan ook van belang dat gebruikers op een veilige manier met hun smartphone en tablet omgaan. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een aantal beveiligingsrisico's en bijbehorende maatregelen op een rijtje gezet.

Het NCSC lanceert een nieuwe factsheet over beveiligingsrisico's op smartphones en tablets. De organisatie schrijft in de factsheet dat de grens tussen privé en zakelijke gebruik van smartphones is vervaagd. Werknemers staan het gebruik van eigen privétoestellen van werknemers steeds vaker toe om zakelijke activiteiten uit te voeren.

Risico's van BYOD
De organisatie waarschuwt voor het risico van deze 'Bring Your Own Device' (BYOD)-trend. Steeds meer vertrouwelijke informatie komt volgens het NCSC door BYOD op privé-smartphones en tablets te staan, met alle risico's van dien. Het ‘op straat’ komen te liggen van vertrouwelijke informatie is één van de grootste beveiligingsrisico's die BYOD met zich meebrengt.

Het NCSC adviseert werknemers daarom de BYOD-richtlijnen die werkgevers opstellen altijd na te leven om het risico op datalekken te voorkomen. Indien dergelijke richtlijnen binnen een bedrijf niet bestaan zouden werknemers zich moeten beperken tot het gebruik van de smartphone die door de werkgever is geleverd.

Factsheet
De factsheet van het NCSC is hier te vinden.

WH