Redactie - 08 maart 2014

Huawei in top van patentindieners in Europa

Huawei, een Chinese IT-leverancier, behoort tot de top indieners bij het Europees Octrooibureau (EOB). 

Huawei, dat op plek 11 staat, heeft 1077 Europese octrooiaanvragen ingediend in 2013, hetgeen haar toewijding voor het beschermen van intellectueel eigendom reflecteert met als doel innovatie te bevorderen. In 2013 heeft het EOB een totaal aantal van 26.6000 octrooien verleend, waarvan 1.077 toegekend aan Huawei. Het bedrijf had in december 2013 in totaal 7.300 patenten verkregen in Europa.

Huawei is wereldwijd één van de topbezitters van patenten”, zegt Cindy Bian, patentadviseur van de afdeling Intellectual Property Right bij Huawei. “We hadden meer dan 36.500 toegekende patenten tegen het einde van 2013. Onze positie als topindiener in Europa benadrukt onze focus op innovatie, evenals onze toewijding aan de Europese markt. Vanaf het begin heeft Huawei pro-actief gepleit voor een sterke bescherming van intellectueel eigendom. Huawei is een van de eerste Chinese bedrijven die cross-licensing overeenkomsten heeft gesloten met Westerse bedrijven. Het bedrijf betaalt ongeveer 300 miljoen dollar aan royalties per jaar om legitiem gepatenteerde technologieën te gebruiken.

Huawei werkt volgens Bian pro-actief met andere bedrijven om ervoor te zorgen dat wereldwijd voortdurend verbeteringen in IP juridische systemen plaatsvinden. Deze aanpak sluit aan bij de activiteiten van de Europese Unie om bedrijven te helpen hun patenten, handelsmerken en auteursrechten te beschermen met het oog op het versterken van hun concurrentievermogen. De regelgeving inzake het Europees octrooi met eenheidswerking, die supranationale bescherming van uitvindingen garandeert in 25 EU-lidstaten, is in werking getreden op 20 januari 2013. Huawei is verheugd over dit instrument dat, eenmaal vastgesteld, een kosteneffectieve manier zal zijn om op uniforme wijze bescherming te bieden aan patenten in alle deelnemende lidstaten van de EU.

Het bedrijf is volgens Bian al jaren voorstander van een eenduidig IPR vergunningssysteem op mondiaal niveau en doet een beroep op bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en beleidsmakers om samen een wereldwijd platform voor innovatie te ontwikkelen: ""Huawei werkt actief samen met Europese bedrijven en organisaties om baanbrekende innovaties te realiseren. Het bedrijf zal gebruik maken van haar wereldwijde aanwezigheid en invloed om innovatieve samenwerking tussen verschillende regio’s en over de hele wereld te promoten."