Redactie - 21 februari 2014

Xerox monitort patiënten met videocamera’s (video)

 

De Xerox Innovation Group is daarom gestart met verschillende onderzoeksprojecten binnen de Indiase gezondheidszorg, die worden uitgevoerd door het Xerox Research Centre India (XRCI) en het Xerox Research Center Webster (XRCW) in New York.

Bij deze projecten wordt intensief gebruik gemaakt van videocamera’s en data-analyse om de conditie van een patiënt te monitoren. De onderzoekers van Xerox geloven dat een contactvrije aanpak zorgt voor meer comfort voor patiënten, gemak voor dokters en de kans op infecties verkleint. Camera’s maken het bovendien mogelijk om de zorg grotendeels naar de thuissituatie te verplaatsen of specialistische zorg te bieden in de meer afgelegen delen van de wereld.

Door nauwe samenwerking met het Manipal University Hospital in Manipal in India hebben Xerox-onderzoekers de haalbaarheid van het gebruik van videocamera’s kunnen testen om eentechnologie te ontwikkelen die de conditie van patiënten continu monitort. Door gebruik te maken van gepatenteerde algoritmen, bleken de Xerox-wetenschappers in staat om data die door camera’s is verzameld te converteren naar vitale tekenen van leven. Wanneer een hart bloed rondpompt bijvoorbeeld, zorgt het extra zuurstof in het bloed ervoor dat de huid er iets roder uitziet. Een videocamera registreert deze subtiele veranderingen, die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn, en een computer berekent vervolgens de hartslag. Omdat de camera’s de huid op afstand kunnen scannen, kunnen patiënten – in theorie – los van bedrading, sensoren en andere apparaten worden gemonitord.

Het onderzoek in Manipal vond plaats op de afdeling neonatologie, en werd ingezet om de algoritmen en de vitale signalen van pasgeborenen te laten monitoren met camera’s. Het project werd vervolgens al snel uitgerold naar andere afdelingen van het ziekenhuis. Op dit moment werkt het onderzoeksteam ook samen met het Medical Center van de Universiteit van Rochester in New York aan een project met camera’s die atriale fibrillatie kunnen herkennen, een aandoening die het risico op een beroerte met een factor vijf verhoogt.

“Onze samenwerking met het Manipal University Hospital helpt ons om de technologie dichter bij de werkelijkheid te brengen”, aldus Manish Gupta, vice president bij Xerox en directeur van het XRCI in India. “Gedreven door zowel technologie als dienstverlening helpt Xerox bedrijven in alle soorten en maten bij het vereenvoudigen van hun werk. Dit onderzoek kan van grote invloed zijn op de toekomst van de zorg en telemedicine in India en de rest van de wereld.”

Door: Witold Kepinski