Redactie - 28 januari 2014

'Kwart van alle medewerkers voelt zich niet verantwoordelijk voor de veiligheid van bedrijfsdata'


Steeds meer bedrijven stellen werknemers in staat eigen apparaten mee te nemen naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd. Medewerkers kunnen hierdoor op persoonlijke apparaten werken met bedrijfsdata. Bijna een kwart van het personeel blijkt zich echter niet verantwoordelijk te voelen voor de data van hun werkgever. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Onderzoek van Absolute Software onder 755 Britse werknemers toont aan dat maar liefst 23 procent van alle werknemers zich op geen enkele wijze verantwoordelijk voelt voor de veiligheid van data van hun werkgever. Deze groep is dan ook van mening dat hij of zij geen boete of andere maatregel opgelegd zou moeten krijgen als een bedrijfsapparaat wordt verloren. Gelukkig zijn er ook werknemers die zich wel verantwoordelijk voelen. 40 procent stelt dat zijn of haar toegang tot gevoelige data in zou moeten worden getrokken als zij bedrijfsdata laten uitlekken.

Werkgever moet gestraft worden
Tegelijkertijd zijn de werknemers echter wel van mening dat hun werkgever gestraft moet worden op het moment dat data uitlekt. Maar liefst 69 procent van het bedrijf zegt dat bedrijven die data lekken boetes en juridische sancties opgelegd zouden moeten krijgen. Een derde van de werknemers (33 procent) vindt dat zijn werkgever een gemiddeld tot laks beveiligingsbeleid hanteert. Deze groep stelt dat niet iedereen binnen hun bedrijf met het beveiligingsbeleid bekend is of verplicht is deze op te volgen.

Medewerkers zijn over het algemeen niet bang voor de consequenties op het moment dat zij een werktelefoon kwijtraken. 39 procent verwacht wel een stevig gesprek te krijgen, maar verder geen boetes of sancties opgelegd te krijgen. 30 procent verwacht dat er geen enkele consequentie zal zijn het apparaat wordt verloren of gestolen.

Op de vingers tikken
Dit voorgevoel klopt, aangezien bedrijven werknemers nauwelijks op de vingers blijken te tikken op het moment zij een werktelefoon verliezen of het apparaat gestolen wordt. Maar liefst 48 procent van de respondenten die wel eens een werktelefoon is kwijt geraakt stelt geen enkele straf opgelegd te hebben gekregen. 20 procent geeft aan wel een pittig gesprek over de situatie te hebben gehad, maar verder geen sancties opgelegd te hebben gekregen. Slechts 32 procent kreeg dus wel een sanctie opgelegd.

Het onderzoek 2013 UK Mobile Enterprise Risk Survey is hier te vinden. 

WH