Redactie - 24 januari 2014

Google-CEO Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS biedt geen enkele bescherming tegen de NSA'


De Amerikaanse geheime dienst NSA kan zonder problemen meekijken in data die op servers van Amerikaanse bedrijven is opgeslagen. Microsoft kondigde eerder aan Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan bieden data buiten de Verenigde Staten (VS) op te slaan, waarmee het bedrijf dit probleem wil oplossen. Google-CEO Eric Schmidt waarschuwt dat dit echter geen enkele zin heeft en de NSA ook op servers buiten de VS gewoon kan meekijken.

De onthullingen over spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst hebben voor veel ophef gezorgd. Microsoft speelt hierop in door klanten de mogelijkheid te gaan bieden data buiten de VS op te slaan. De optie wordt alleen beschikbaar voor niet-Amerikanen. Microsoft wil met de maatregel klanten die met de onthullingen over de NSA in de maag zitten tegemoet komen.

Foreign Intelligence Surveillance Act
Google-CEO Schmidt waarschuwt tegenover BusinessWeek dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin heeft. Microsoft blijft immers een Amerikaans bedrijf, waardoor alle data van het bedrijf automatisch onder de Amerikaanse wet valt. De NSA zou via de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) ook toegang hebben tot servers van Amerikaanse bedrijven die niet op Amerikaanse bodem staan. Het lijkt dan ook te gaan om een maatregel die weinig tot geen effect gaat hebben.

Een woordvoerder van Microsoft wil niet op de uitspraken met Schmidt reageren.

WH