Man ziet privé-foto's verdwijnen nadat werkgever zijn smartphone wist

Man ziet privé-foto's verdwijnen nadat werkgever zijn smartphone wist

Man ziet privé-foto's verdwijnen nadat werkgever zijn smartphone wist

22-01-2014

Man ziet privé-foto's verdwijnen nadat werkgever zijn smartphone wist


Onlangs schreven we in een column over de voordelen van Bring Your Own Device (BYOD) en de wijze waarop bedrijven de maatregelen kunnen afhangen. Hierbij besteden wij ook aandacht aan het scheiden van bedrijfsdata van persoonlijke gegevens, wat veel ellende kan voorkomen. Dit bewijst nu ook een Amerikaanse onafhankelijke gezondheidsconsulent. De man zag zijn privé-foto's en contactgegevens verdwijnen nadat zijn voormalig werkgever zijn telefoon besloot te wissen.

De gezondheidsconsulent merkte begin oktober op dat zijn iPhone zonder aankondiging ineens uitging. Nadat de consulent zijn telefoon weer aanzette merkte hij dat al zijn contactgegevens, foto's, apps en muziek was verdwenen. De smartphone leek rechtstreeks uit de fabriek afkomstig te zijn. Het ging echter niet om een bug. AlphaCare, het bedrijf waar de consulent tot voor kort werkzaam was, blijkt zijn telefoon op afstand te hebben gewist.

BYOD
Steeds meer bedrijven moedigen werknemers aan privé-apparaten mee te nemen naar de werkvloer. Deze trend wordt ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Bedrijven kunnen allerlei oplossingen gebruiken om zeker te stellen dat zij bedrijfsdata ieder gewenst moment kunnen wissen. Dit is interessant op het moment dat een smartphone of tablet verloren gaat of gestolen wordt, maar ook als een werknemer bij het bedrijf uit dienst treedt.

Ook AlphaCare beschikte over een dergelijke oplossing. Het bedrijf zette een BYOD-beleid op dat vanaf juli 2013 in werking trad. Dit beleid stelt dat AlphaCare de data op een apparaat dat werknemers op de werkvloer gebruiken op afstand mag wissen. AlphaCare besloot dit in oktober 2013 daadwerkelijk te doen, nadat de consulent het bedrijf had verlaten. Hierdoor ging echter niet alleen bedrijfsdata verloren, maar ook persoonlijke gegevens op de smartphone.

BYOD-beleid nooit gezien
De consulent stelt dat hij het BYOD-beleid van AlphaCare nooit onder ogen heeft gekregen en dus niet wist dat zijn voormalig werkgever zijn telefoon zou wissen. Hij stelt hierdoor geen kans te hebben gehad zijn data tijdig op te slaan, waarmee hij had kunnen voorkomen dat zijn privé-foto's verloren zouden gaan.

Het incident toont het belang aan van een BYOD-beleid dat voor iedereen duidelijk is. Een dergelijk beleid geeft werkgevers de mogelijkheid hun data te beschermen en indien nodig op afstand van apparaten te verwijderen. Tegelijkertijd zijn werknemers zich hierdoor bewust dat dit kan gebeuren en kunnen hun met regelmaat thuis een reservekopie maken van hun persoonlijke data. Verschillende Mobile Device Management (MDM)-oplossingen bieden daarnaast de mogelijkheid een scheiding aan te brengen tussen bedrijfsdata en persoonlijke data. De data kan hierdoor nooit door elkaar worden opgeslagen, waardoor bedrijven eenvoudig alleen de bedrijfsdata van een smartphone of tablet kunnen wissen. Persoonlijke data is dus altijd veilig, wat veel ellende kan voorkomen.

WH

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility