Redactie - 16 januari 2014

'Overheid brengt bedrijven in lastige positie door geheimzinnigheid rond informatieverzoeken'


ICT-bedrijven kunnen door de Nederlandse politie en justitie middels een bevel worden verzocht gegevens te verstrekken voor strafgerechtelijk onderzoek. Organisaties zijn verplicht mee te werken aan dit verzoek en mogen de verzoeken daarnaast niet bekend maken. Dit terwijl vanuit de maatschappij juist vraag is naar meer openheid over het aantal verzoeken van de overheid. Nederland ICT stelt dat de overheid het bedrijfsleven dan ook in een lastige positie brengt. De brancheverenging roept de overheid daarom op transparanter te werk te gaan.

Nederland ICT wijst op het belang van transparantie. ICT-bedrijven ondervinden volgens de branchevereniging dagelijks dat het vertrouwen van klanten mede wordt bepaald door openheid over de wijze waarop wordt omgegaan met klantgegevens. Dit is op dit moment echter niet altijd, onder andere doordat het bedrijfsleven niet goed kan inschatten wanneer transparantie opsporingswerk belemmert. Nederland ICT daarom van mening dat dit een taak is die de overheid niet bij bedrijven zou moeten neerleggen.

De branchevereniging stelt vanuit de maatschappij een behoefte te constateren aan meer inzicht in de mate waarin de overheid informatie over burgers opvraagt. Nederland ICT verzoekt de overheid daarom deze openheid te geven. Transparantie zou helpen het vertrouwen in de werkwijze van de overheid te versterken. Het feit dat de overheid het bedrijfsleven oproept tot bedrijfsleven zou bedrijven dan ook in een lastige positie brengen.

WH

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024