Redactie - 16 januari 2014

Sogeti maakt overheidswebsites toegankelijk met Drupal Content Management Software


Sogeti ondertekent het convenant ‘Toegankelijkheid’ voor overheidswebsites. Met deze ondertekening voldoet Sogeti aan de gestandaardiseerde richtlijnen voor de ontwikkeling van digitale loketten, weboplossingen of e-formulieren voor een toegankelijke digitale overheid.

Dit convenant is opgesteld en eveneens ondertekend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de uitvoeringsorganisatie Logius en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten(KING). Sogeti heeft inmiddels meer dan dertig overheidswebsites ontwikkeld en/of in beheer. Daarmee zegt de IT-dienstverlener een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een volledig digitale overheid. Vóór 2015 moeten alle overheidswebsites voor iedereen digitaal toegankelijk zijn.

De overheidsstandaard is bedoeld om de beschikbaarheid van digitale informatie voor zoveel mogelijk burgers te waarborgen. De webrichtlijnen gaan over bouwkwaliteit, toegankelijkheid en klantvriendelijkheid. Zo ondersteunt het convenant bezoekers van websites met een functiebeperking, maar ook in het geval van bijvoorbeeld trage internetverbindingen, kleine beeldschermen of verouderde software. De webrichtlijnen gelden voor alle webgebaseerde diensten aan burgers, bedrijven en overheden. Het convenant is niet van toepassing op digitale dienstverlening tussen en binnen overheden. De webrichtlijnen zijn gebaseerd op internationale open standaarden.

Bij bouwkwaliteit gaat het vooral om de te gebruiken techniek. Zowel PC- als Apple-gebruikers moeten, ongeacht type apparatuur, toegang hebben tot alle overheidswebsites. Gegeven deze richtlijnen zet Sogeti de Drupal Content Management Software in en maakt daarbij ook gebruik van responsive templates. Een toegankelijke website moet makkelijk worden gevonden door zoekmachines. Een ander voorbeeld is het gebruik van vriendelijke webadressen. Alle richtlijnen zijn beschikbaar op www.webrichtlijnen.nl