Redactie - 15 januari 2014

Gartner: 'CIO's zijn niet klaar voor het digitale IT-tijdperk'


Digitalisatie wordt gezien als het derde tijdperk van IT. Ondanks dat dit tijdperk voor de deur staat stelt het merendeel van de CIO's hierop onvoldoende voorbereid te zijn. 51 procent van de CIO's blijkt dan ook bang te zijn dat IT zich sneller ontwikkelt dan zij bij kunnen houden. 42 procent stelt niet het juiste talent in het huis te hebben voor het digitale tijdperk.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Gartner onder CIO's. "2014 moet het jaar van verandering worden als CIO's hun organisaties en overheidsinstanties relevant willen houden in een wereld die steeds digitaler wordt", waarschuwt Dave Aron, vice president van Gartner. CIO's zullen dan ook alle zeilen bij moeten zetten om op tijd klaar te zijn voor het digitale IT-tijdperk.

Drie tijdperken
Gartner verdeelt de ontwikkeling van de IT-sector in drie tijdperken. De focus lag in het eerste tijdperk op het inzetten van IT om nieuwe en ogenschijnlijk magische dingen mogelijk te maken. Denk hierbij aan het automatiseren van bedrijfsvoering, wat de snelheid en schaal van productie aanzienlijk heeft vergroot. Leidinggevenden kregen in dit tijdperk voor het eerst de beschikking over uitgebreide managementinformatie.

Het tweede en laatste tijdperk wordt door Gartner beschreven als de industrialisatie van IT. IT is in dit tijdperk aanzienlijk betrouwbaarder, voorspelbaarder, opener en transparanter geworden. Het tijdperk wordt echter ook gekenmerkt door kleine IT-budgetten en weinig behoefte aan risico's. Dit heeft volgens Gartner innovatie in de weg gestaan.

Digitalisatie
Het derde tijdperk dat nu voor de deur staat is het tijdperk van digitalisatie. Dit tijdperk staat onder andere in het teken van het Internet of Things. Het Internet of Things is een term om de trend te beschrijven om allerlei soorten apparaten met het internet te verbinden. Denk hierbij aan allerdaagse producten zoals een televisie, een thermostaat, een koelkast en een wasmachine. Ook de Nexus of Forces gaat een belangrijke rol spelen in het digitale tijdperk. De Nexus of Forces staat voor het samenbrengen en verbeteren van zowel social media, mobiliteit, cloud computing als informatiepatronen. Deze combinatie gaat volgens Gartner nieuwe kansen scheppen voor bedrijven.

Gartner verwacht dat de Nexus of Forces en Internet of Things de IT-sector op fundamentele wijze gaat veranderen. Het onderzoeksbureau denkt dat de ontwikkelingen de manier waarop bedrijven met elkaar concurreren volledig zal veranderen. In sommige gevallen kunnen de ontwikkelingen zelfs voor geheel nieuwe markten zorgen. De ontwikkelingen leiden er daarnaast toe dat bedrijven sneller, goedkoper en schaalbaarder te werk kunnen gaan.

Maatregelen
Ondanks dat CIO's zichzelf niet klaar achten voor het digitale tijdperk nemen zij in 2014 wel allerlei maatregelen om zichzelf voor te bereiden. Zo geeft een kwart van de ondervraagde CIO's aan aanzienlijke investeringen in de publieke cloud te hebben gemaakt. Het merendeel van de CIO's verwacht dat de helft van hun bedrijf in 2020 vanuit de cloud draait. 70 procent van de CIOs is daarnaast van plan hun technologische en outsourcing partners in de komende twee tot drie jaar te gaan veranderen. CIO's willen over het algemeen kleine bedrijven en start-ups aantrekken als partner.

"Als de overgang naar het digitale tijdperk succesvol verloopt en zowel CIO's als hun bedrijven 'de digitale draak' weten te temmen kan dit hen enorme winst opleveren. De overgang geeft zowel de CIO als de IT-organisatie een geheel nieuwe rol, waarin hun geloofwaardigheid alleen maar toeneemt", legt de vice president van Gartner uit. "Als deze draak echter niet getemd wordt kunnen bedrijven de plank misslaan, waardoor de relevantie van hun IT-organisatie hoogstwaarschijnlijk verloren gaat".

Volledige onderzoek
De resultaten van het onderzoek worden door Gartner in het rapport 'Taming the Digital Dragon: The 2014 CIO Agenda' besproken. Dit rapport is hier te vinden.
 
WH