Redactie - 14 januari 2014

BYOD zorgt niet alleen voor risico's, maar biedt zeker ook voor voordelen


Bring Your Own Device (BYOD) is de afgelopen jaren een veel besproken onderwerp geworden. Medewerkers nemen steeds vaker privé-apparaten als smartphones, tablets en laptops mee naar de werkvloer. Werknemers gebruiken de privé-apparaten voor zakelijke doeleinden, waardoor allerlei bedrijfsdata op de apparaten terecht komt. BYOD zorgt dus voor risico's. Bedrijven doen er echter verstandig zich niet blind te staren op deze risico's en zich ook te realiseren welke voordelen de trend biedt. Niet aan de slag gaan met BYOD is dan ook een gemiste kans.

Bedrijfsdata op privé-apparaten van werknemers zal veel bedrijven niet prettig in de oren klinken. De data is immers niet langer alleen beschikbaar op het bedrijfsnetwerk, maar wordt door werknemers op hun privé-apparaten overal mee naar toegenomen. Dit zorgt voor allerlei risico's. Zo kan bedrijfsdata op straat komen te liggen op het moment dat een apparaat wordt verloren of gestolen. Ook hebben ex-medewerkers via hun eigen apparaten nog steeds toegang tot bedrijfsdata die zij in een eerder stadium op de privé-apparaten hebben opgeslagen. Dit zorgt dan ook voor risico's.

Mobile Device Management
Deze risico's kunnen echter worden afgevangen door gebruik te maken van een Mobile Device Management-oplossing (MDM-oplossing). Dergelijke software geeft bedrijven de mogelijkheid privé-apparaten van werknemers centraal en op afstand te beheren. Steeds meer MDM-oplossingen houden in toenemende mate rekening met de privacy van werknemers. Naast bedrijfsdata bevatten de smartphones, tablets en laptops van medewerkers immers ook persoonlijke informatie. Steeds meer oplossingen brengen daarom een scheiding aan tussen deze persoonlijke informatie en bedrijfsdata. Deze oplossingen stellen bedrijven in staat op ieder gewenst moment de bedrijfsdata van het privé-apparaat van de werknemer te wissen. Dit zonder hierbij de persoonlijke informatie in te hoeven zien of de privé-data te hoeven wissen.

BYOD brengt dus risico's met zich mee, iets waar bedrijven uiteraard niet op zitten te wachten. Tegelijkertijd biedt BYOD echter ook voordelen. Doordat werknemers privé-apparaten meenemen naar de werkvloer hebben zij bijvoorbeeld de beschikking over de nieuwste apparaten, zonder dat bedrijven hier zelf in hoeven te investeren. BYOD scheelt bedrijven dus simpelweg geld. De trend kan ook de productiviteit van medewerkers ten goede komen. Werknemers kunnen immers op de werkvloer werken met het apparaat waar zij thuis ook meewerken. Medewerkers zijn dus goed bekend met de apparaten en de daarop geïnstalleerde software. Zij kunnen dan ook zonder training direct op de apparaten aan de slag.

Thuis aan de slag
Een ander voordeel van BYOD is dat werknemers ook thuis de beschikking hebben over het apparaat waarmee zij op de werkvloer werken. Medewerkers die dus thuis op de bank nog even snel iets willen afmaken of zijn vergeten iets door te sturen naar bijvoorbeeld een collega kunnen dit ter plekke doen. Ook dit vergroot dus de productiviteit van medewerkers. Kantooruren zijn immers niet langer een beperking. Tot slot zorgt BYOD voor affiniteit met de werkvloer. Medewerkers kunnen werken met het apparaat naar hun keuze en krijgen dan ook meer vrijheid. De kans dat zij met een tevreden gevoel naar werk gaan neemt hierdoor toe.

Bedrijven doen er dan ook goed aan zich te realiseren dat BYOD niet alleen risico's met zich meebrengt, maar zeker ook voordelen. De risico's van BYOD kunnen daarnaast met behulp van MDM-oplossingen prima worden afgevangen, wat de trend voor bedrijven zeer interessant maakt. Niet aan de slag gaan met BYOD is voor bedrijven dan ook een gemiste kans.

WH