Dropbox twee dagen onbereikbaar na upgrade van databaseservers
14-01-2014

Dropbox twee dagen onbereikbaar na upgrade van databaseservers


Dropbox heeft te kampen gehad met een forse storing. De online opslagdienst is maar liefst twee dagen uit de lucht geweest. Het probleem blijkt te zijn veroorzaakt door een upgrade van de databaseservers die Dropbox gebruikt.

De opslagdienst maakt gebruik een groot aantal databases. Deze databases zijn allen voorzien van een besturingssysteem. Dropbox wilde dit besturingssysteem op al zijn servers upgraden. Hierbij is echter iets fout gegaan. Het bedrijf maakte gebruik van een script dat controleert welke servers actief zijn. De upgrade wordt normaal gesproken alleen geïnstalleerd op servers die inactief zijn. Op actieve servers wordt de upgrade dus uitgesteld tot de machine alsnog inactief is.

Fout in het upgradescript
Dit upgradescript bleek echter een fout te bevatten. Het script was hierdoor niet in staat te herkennen welke servers wel of niet actief zijn. Ook een flink aantal actieve databaseservers kreeg hierdoor onbedoeld een upgrade. Deze databaseservers zijn opgebouwd uit drie machines: één 'master-machine' en twee 'slave-machine'. De master-machine geeft sturing aan de twee slave-machines, waardoor de koppeling tussen de machines cruciaal is. De koppeling tussen een flink aantal master-machines en slave-machines ging echter door de upgrade verloren, waardoor de website van Dropbox twee dagen lang onbereikbaar was.

Dropbox benadrukt dat de bestanden die gebruikers op zijn servers hebben opgeslagen geen gevaar hebben gelopen. De getroffen databaseservers zouden namelijk niet worden gebruikt om data op te slaan. Het bedrijf kondigt aan te werken aan een snellere herstelprocedure. Deze procedure moet ervoor zorgen dat vergelijkbare problemen aanzienlijk sneller kunnen worden opgelost.
 
WH
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage