Redactie - 23 december 2013

‘NSA betaalde 10 miljoen voor PC-toegang via security tool van RSA’


In ruil voor 10 miljoen dollar, zou RSA een van zijn IT security-oplossingen hebben opengesteld voor broncode van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat meldt persbureau Reuters op basis van documenten gelekt door Edward Snowden.

RSA heeft het bericht van de persdienst inmiddels ontkend. ‘Onder geen beding ontwerpt of faciliteert RSA back-door codes in onze producten. Wij beslissen zelf over de specificaties en functionaliteiten van RSA-producten’, luidt de reactie aan Reuters.

De broncode zou een willekeurig beveiligingssleutel genereren die door NSA gemakkelijk kan worden onderschept en misbruikt. Op die manier zou de inlichtingendienst ongemerkt via de achterkant van encryptieproducten toegang krijgen tot IT-omgevingen van organisaties. Volgens de documenten zou de code zijn opgenomen in het softwareproduct Bsafe van RSA. Organisaties gebruiken het product onder meer om PC’s beter te beveiligen.

Tegen betaling van 10 miljoen dollar was RSA volgens Reuters bereid om de versleuteling via de door NSA aangedragen broncode in Bsafe op te nemen als encryptiemethode van voorkeur. Sinds de onthullingen van Snowden over de afluisterpraktijken van NSA, ontraadt RSA gebruikers van Bsafe om de voorkeursencryptiemethode te gebruiken.

RSA is onderdeel van technologieconcern EMC Corp. Daaronder valt ook VMware.

(DT)

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024