Redactie - 11 december 2013

Amerikaanse justitie onderzoekt levering Dell PC’s aan Syrisch regime

 

Het Assad-regime in Syrië heeft in mei 2013 veel Dell pc’s weten te bemachtigen via distributeur BDL Gulf FZCO uit de Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt de New York Times. De Amerikaanse Justitie gaat onderzoeken hoe ver dit heeft kunnen komen. Dell werkt mee aan het onderzoek, zo staat in een brief die is gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De Verenigde Staten verbieden de verkoop van Amerikaanse producten aan het Assad-regime in Syrië waar om dit moment een bloedige burgeroorlog woedt. President Obama wil niet dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt om oppositieleden te volgen en op te sporen.

In een brief schrijft Dell aan het onderzoek mee te werken. Volgens Dell moeten alle resellers rekening houden met de Amerikaanse handelswetgeving. Dell voert op dit moment ook een intern onderzoek hoe ver het kunnen komen dat het regime van Assad, via een staatsinkooporganisatie in de hoofdstad Damascus, nieuwe pc’s kon bemachtigen.

HP, Computerlinks en Blue Coat

Bedrijven die IT-producten leveren aan Assad kunnen rekening op aandacht van de Amerikaanse justitie. Zo verkocht een HP reseller gebruikte HP hardware aan het Assad-regime, waarmee e-mails en internetgebruik van burgers kan worden gecontroleerd.

Distributeur Computerlinks kreeg een fikse boete omdat het internet snuffeltechnologie van Bue Coat aan het Assad-regime verkocht. Na de betaling van de boete, werd ComputerLinks door Arrow overgenomen.

Door: Witold Kepinski