Redactie - 28 november 2013

Pensioenfonds PGGM daagt CEO van HP over Autonomy-perikelen


Het Nederlandse pensioenfonds PGGM is een rechtszaak begonnen tegen technologiebedrijf HP en zijn CEO Meg Whitman. Het fonds meent te zijn misleid over de aankoop van softwarehuis Autonomy door HP, eind 2011. PGGM heeft een deel van zijn kapitaal belegd in aandelen HP, die na de overname van Autonomy minder waard werden.

De aanklacht door PGGM dateert van november 2012, meldt de Amerikaanse site ITWorld. De rechter verwijst de zaak nu door naar een andere rechtbank in Californië.

In oktober 2011 legde HP 11,1 miljard dollar neer voor Autonomy. Over boekjaar 2012 moest het concern echter eenmalig een bedrag van 8,8 miljard dollar afschrijven in verband met gebleken boekhoudkundige onregelmatigheden bij het gekochte softwarehuis. 

In de aanklacht staat dat HP en de andere gedaagden afwisten of zouden moeten afweten van de twijfels over het bedrag dat het concern voor Autonomy neerlegde. Veel corporate governance-specialisten, auditoren, media en analisten hadden hun twijfels bij de 11,1 miljard dollar, mede door onduidelijke boekhouding bij Autonomy.

De rechter is overigens niet helemaal overtuigd van het relaas van PGGM. Zo vindt hij dat de aanklager onvoldoende ingaat op eventuele motieven voor HP om Autonomy toch te kopen in het geval het concern afwist van de boekhoudperikelen. Ook meent hij dat PGGM zich niet kan baseren op verklaringen van een klokkenluider binnen Autonomy en zich dus moet beperken tot uitspraken van de verdediging.

De rechter ging ook niet akkoord met het dagen van enkele andere voormalige kopstukken van HP, zoals oud-CEO Leo Apotheker.

(DT)