Redactie - 28 november 2013

'Wellicht 50.000 Nederlanders verliezen hun baan door inzet ICT'


Door toenemende inzet van automatisering verdwijnen tot 2020 tienduizenden arbeidsplaatsen, met name bij banken en verzekeraars. Dat concludeert recruiter Tempo-Team in zijn recentste trendrapport.

Ingewijden verwachten dat het daar om 30.000 tot 50.000 banen gaat. In sommige sectoren neemt ook de vraag naar uitvoerend werk af. Recent voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuw, volledig geautomatiseerd, distributiecentrum van Wehkamp. Daar wordt de productiecapaciteit verdubbeld, maar niet het aantal medewerkers.

De HR-specialist spreekt van een mismatch op de arbeidsmarkt. De vraag naar onder meer IT’ers, internetspecialisten, proces-ingenieurs, logistiek specialisten, techneuten en docenten neemt naar verwachting juist toe. “Veel mensen die als gevolg van die oprukkende automatisering hun baan verliezen, hebben echter niet altijd de juiste competenties om deze openstaande vacatures in te vullen”, aldus Suzanne Jungjohann, HR-directeur bij Tempo-Team. Dat leidt volgens haar tot talentschaarste.

Een derde van de bedrijven rekent op een uitstroom van goed presterende mensen zodra de economie weer aantrekt. Jungjohann adviseert werkgevers die dit willen voorkomen, om nu al te investeren in de begeleiding en ontwikkeling van hun personeel.

(DT)