Redactie - 27 november 2013

HP met minder omzet wel weer winstgevend over 2013


Technologieconcern HP boekt na verliesjaar 2012 weer winst. Over zijn gebroken boekjaar 2013 bedraagt de nettowinst 5,1 miljard dollar bij een omzet van 112,3 miljard. Wel nam de omzet 7 procent af ten opzichte van een jaar eerder.

Servers
De omzet daalde in het vierde kwartaal met 3 procent naar 29,1 miljard dollar. HP wist in het vierde kwartaal 10 procent meer servers te verkopen. HP heeft een paar moeilijk kwartalen achter de rug, maar de stijgende server verkoop is een opkikker, ook voor CEO Meg Whitman (foto) die een paar maanden geleden HP COO Bill Veghte aan het roer zetten om de HP enterprise group business weer in een groeimodus te krijgen. De omzet van dit onderdeel steeg in het vierde kwartaal met 2 procent naar 7,59 miljard dollar.

Over 2012 moest HP eenmalig een bedrag van 8,8 miljard dollar afschrijven in verband met boekhoudkundige onregelmatigheden bij Autonomy. Dat softwarehuis werd een jaar eerder voor 11,1 miljard dollar overgenomen door HP. Over 2011 en 2010 boekte het concern wel nettowinst, die hoger ligt dan over 2013.

Boekjaar 2013
De omzet over 2013 bleef steken op 112,3 miljard dollar, 7 procent lager dan over 2012. Ook in het laatste kwartaal bleef de omzet achter bij hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De grootste business unit Personal Systems, dat onder meer PC’s, laptops, workstations en software maakt, zag zijn omzet met 10 procent afnemen tot ruim 32 miljard dollar. Bij een andere grote unit, Enterprise Services dat IT-diensten zoals uitbesteding en advieswerk biedt, daalde de omzet met 8 procent tot ruim 23,5 miljard. Er waren geen units waar de omzet steeg.

Transitie
Het technologieconcern zit momenteel in een transitiefase, waarbij de aandacht verschuift van traditionele dienstverlening zoals langlopend IT-uitbestedingswerk naar het bieden van clouddiensten. Volgens CEO Meg Whitman heeft het bedrijf daarbij nog veel werk te verzetten, maar dragen de diverse business units inmiddels wel bij aan deze nieuwe strategie.

Partners
Whitman zorgt er verder voor dat er meer via partners moeten worden verkocht, onder andere met het vernieuwde PartnerOne programma. Partners worden ook ingezet om de nieuwe platformen Moonshot en Haven te verkopen. 

Door: Diederik Toet en Witold Kepinski