Redactie - 25 november 2013

Apple, Google en Linux maken einde aan Wintel hegemonie Intel en Microsoft

Apple, Google en Linux heben een einde gemaakt aan de Wintel hegemonie van Intel en Microsoft. Intel ondersteunt nu ook Androitel en Chromtel devices.

Organisaties gebruiken niet meer alleen Intel pc's met Microsoft Windows als besturingssysteem, maar ook Linux, Google ChromeOS, Google Android en Apple iOS devices. Dit zei Kirk Skaugen (foto), de pc-baas va Intel, tijdens een bijeenkomst voor investeerders. Intel maakt zijn chips nu ook beter geschikt voor deze besturingssystemen.

Intel probeert zo een inhaalslag te maken op het gebied van mobiele chips, waar de Britse chiprivaal ARM heer en meester is. Intel voorzitter Andy Bryant erkent dat Intel de weg kwijt is geraakt en niet snel is ingesprongen op de snelle vraag naar tablets en smartphones. Daar betaalt Intel nu de prijs voor.

Het is nu bij Intel alle hens aan dek om een goede mobiele chip te maken die de codenaam Sofia heeft. Verder wordt Android geschikt gemaakt voor 64-bit x86 processoren. Google OS wordt onder ander geschikt voor vPro security. Ook Linux distributiysteem Ubuntu krijgt de aandacht.

Intel heeft overigens nog steeds een sterke positie met chips voor servers en storage die gebruikt worden in datacenters. Maar Intel ziet in dat het meerdere besturingssystemen moet ondersteunen. 

Door: Witold Kepinski