Gartner: CIO moet wolf in schaapskleren zijn
21-11-2013
Deel dit artikel:

Gartner: CIO moet wolf in schaapskleren zijn


De CIO staat vaak in het middelpunt van kritiek als het om functioneren van IT gaat. Vaak wordt er in goed overleg zaken met collega's opgelost. Maar de CIO moet vaker volgens onderzoeksbureau Gartner rekening houden met minder fijne collega's (dark forces) die vaak op de achtergrond hem of haar willen zwartmaken door middel van manipulatie.

Tina Nunno, vice president van Gartner, heeft daarom voor de CIO een e-book geschreven dat hem of haar helpt zijn positie vast te houden: "The Wolf in CIO's Clothing: A Machiavellian Strategy for Successful IT Leadership". Het boek, dat werd aangekondigd tijdens de Gartner Symposium/ITxpo 2013 conferentie in Barcelona,  betrekt  de visie van Niccolò Machiavelli, een Italiaanse geschiedschrijver, filosoof, humanist, en schrijver gevestigd in Florence uit de Italiaanse renaissance. Hij schreef het meesterwerk 'Il Principe': Daarin staat dat een machthebbers (zoals een CIO), goed voor zijn mensen moet zijn zolang het kan. Maar de machthebber moet ook slim zijn en zijn wapens gebruiken om opgezette valkuilen te herkennen en vijanden af te schrikken. De CIO moet dus zijn ogen en oren open houden en soms zijn tanden kunnen laten zien. Zo fungeert hij meer als jager dan als prooi. De CIO leert zo beter om te gaan met macht en manipulatie, aldus Gartner.

The Wolf in CIO's Clothing: A Machiavellian Strategy for Successful IT Leadership" is beschikbaar op Amazon en Apple's iBooks. Kijk voor andere boeken op www.gartner.com/books.

Door: Witold Kepinski 


Terug naar nieuws overzicht