Redactie - 19 november 2013

‘Cisco, IBM en Microsoft verkopen minder in China door NSA-afluisterperikelen’


Grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Cisco, IBM en Microsoft zeggen minder omzet te halen uit de Chinese markt. Als mogelijke reden noemen ze de achterdocht bij de Chinezen na de onthulde wereldwijde afluisterpraktijken door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Deze dienst zou met lokale bedrijven samenwerken om toegang te krijgen tot de achterkant van IT-systemen.

Dat melden diverse Amerikaanse media naar aanleiding van uitlatingen van de drie technologieconcerns. Zo schrijft Reuters dat Cisco zou hebben gewaarschuwd dat zijn omzet dit kwartaal met 10 procent lager kan uitvallen, deels als gevolg van teruglopende verkopen in China door de onthullingen over de Amerikaanse overheid. Tot medio 2014 voorziet de onderneming krimpende omzet.

IBM meldde al in oktober dat zijn omzet in China met 22 procent was teruggelopen. Dit leidde tot een 4 procent lagere winst over het derde kwartaal. IBM’s CFO Mark Loughridge schrijft de gedaalde omzet cryptisch toe aan een breed ingezette economische heroriëntatie van de Chinese overheid. Voor Microsoft geldt dat China momenteel het land is waarin de softwarefabrikant zijn slechtste omzetresultaten boekt. Het concern wijt dit aan ‘uitdagende macro-omstandigheden’.

Het is niet zo dat de Chinese overheid de aanschaf van westerse technologie verbiedt. Wel heeft Beijing organisaties opgeroepen om in eerste instantie de aanschaf van Chinese IT-producten te overwegen. Hiervan kunnen lokale fabrikanten, zoals Lenovo, ZTE en Huawei, profiteren. Ame.nl meldt dat Chinese bedrijven nu bedrijven boycotten zoals IBM.

Overigens is de Amerikaanse overheid ook kritisch over de aanwezigheid van Chinese leveranciers in de VS. Daar worden organisaties juist aangespoord om terughoudend te zijn in de aanschaf van Chinese IT-producten. De apparatuur zou volgens sommigen kunnen worden gebruikt om informatie door te spelen aan de Chinese autoriteiten.

(DT)