Redactie - 29 oktober 2013

D66 wil open internet en waarschuwt voor VN controle


D66-Europarlementariër Marietje Schaake (foto) vreest dat de aanhoudende NSA onthullingen internetvrijheid en digitale vrijheden zullen inperken: "je ziet dat de reactie van sommige landen is dat ze een eigen beschermd internet willen bouwen. Dat is zowel technisch onhaalbaar als ongewenst. Het open en vrije internet zoals we dat nu kennen biedt juist de beste kansen voor mensen om publiek gezag te controleren en verantwoordelijk te houden. Verdere versnippering van het internet of toezicht van de VN is ongewenst. Het zou jammer zijn als Iran met haar 'hallal-intranet' een voorloper blijkt te zijn geweest. We moeten het open internet beschermen." Schaake heeft de Europese Commissie en Raad in schriftelijke vragen om actie gevraagd.

VN-resolutie
Brazilië en Duitsland hebben aankondigt politieke actie te nemen in de VN en het recht op privacy online verder te verstevigen. Verschillende Latijns-Amerikaanse en Europese landen sluiten zich hier nu bij aan, aldus Schaake: "Natuurlijk is het goed om traditionele mensenrechten ook online te beschermen, daar heeft de VN in een eerdere resolutie ook al toe opgeroepen. We moeten alleen uitkijken of we de deur niet openzetten voor een formele rol van de VN. Er zijn genoeg landen die deze NSA problemen aangrijpen om hun eigen agenda van censuur en controle over het internet door te drukken. We moeten dus goed opletten." Het Europees Parlement nam vorig jaar een door haar opgesteld rapport over digitale vrijheden in het EU buitenlands beleid aan.

Digitale wapenhandel
Een onderbelicht aspect in de discussie om de NSA afluisterpraktijken is volgens Schaake het gebruik en de export van technologie die in Europa is gemaakt en die juist deze doelen dient. Schaake: "We zijn terecht verontwaardigd over de NSA praktijken, maar we moeten ook de hand in eigen boezem steken. Europese bedrijven zijn marktleider in de ontwikkeling van technologie voor massacensuur en surveillance. Die digitale wapens exporteren we gewoon, daar zijn geen regels voor. Hetzelfde geldt voor kwetsbaarheden in software ('zero-day exploits')." Het parlement nam afgelopen oktober wetgevende amendementen van Schaake aan om digitale wapenhandel te beperken, onderhandelingen met de Commissie en de Raad zijn daarover nu in volle gang.