Redactie - 17 oktober 2013

Microsoft stelt Windows 8.1 beschikbaar


Softwaregigant Microsoft is begonnen met de wereldwijde distributie van Windows 8.1. De eerste grote update van besturingssysteem Windows 8 kan worden gedownload via de online Windows Store en wordt vanaf 18 oktober meegeleverd op nieuwe hardware en als los pakket in winkels. Gebruikers van Windows 8 kunnen vanaf nu bovendien een melding krijgen waarin de update als optie staat vermeld.

Een van de belangrijkste aanpassingen in de update is de terugkeer van de Startknop. In Windows 8 was de knop afwezig, wat direct na de productlancering veel ophef veroorzaakte. De nieuwe knop werkt wel iets anders dan die bij eerdere Windows-versies. Gebruikers kunnen de knop nu grotendeels zelf aanpassen. Ook worden in Windows 8.1 meer ingebouwde apps meegeleverd.

Critici vinden dat Microsoft met Windows 8 onhandig op twee paarden gokt. Het besturingssysteem is ontwikkeld voor zowel tablets met aanraakscherm als traditionele desktopcomputers met een toetsenbord. Het hoofdscherm van Windows 8 bestaat uit vlakken, waarmee gebruikers op aanraakschermen handig kunnen navigeren. Voor traditionele gebruikers is het minder logisch. Zij kunnen wel kiezen voor een soort bureaublad, zoals in eerdere versies van het besturingssysteem, maar deze optie sluit slecht aan bij het ontwerp van het systeem.

Meer informatie over de nieuwe mogelijkheden van Windows 8.1 staat op het Windows blog.

(DT)