Redactie - 17 oktober 2013

Login Consultants biedt alternatief voor Microsoft VDA licenties


Login Consultants, expert op het gebied van desktop deployment en virtualisatie, zegt de mysteries van Microsoft’s Virtualization Desktop Infrastructure (VDI) licentiemodel (VDA licenties) te ontrafelen met een alternatief. Dit model is de afgelopen 5 jaar regelmatig gewijzigd waardoor het voor bedrijven bijna onmogelijk wordt om aan alle licentie-eisen van het VDA licentiemodel te voldoen, mits ze forse bedragen betalen, aldus Login Consultants.

Login Consultants heeft een white paper uitgebracht die meer duidelijkheid geeft over het Microsoft licentiemodel. Daarnaast wordt er ook een interessant maar onconventioneel alternatief besproken dat steeds meer tractie krijgt in de markt van Providers en nu ook steeds vaker overwogen wordt door bedrijven. Het white paper wordt veelal genoemd in de informele community (hashtag: #FixVDA) waarin veel onafhankelijke bloggers, maar bijvoorbeeld ook Gartner-analisten aan deelnemen.

Microsoft heeft haar VDI vergunningstelsel vele malen veranderd in de afgelopen vijf jaar. Met de introductie van VECD licenties in 2008 heeft Microsoft impliciet verboden om standaard Windows licenties te gebruiken voor hosted desktops. Aanvankelijk was het een betaald add-on abonnement voor klanten met Windows Software Assurance. Halverwege 2010 maakte Microsoft het VDA Use Right bekend. Dit stelde VECD licenties gratis beschikbaar aan Windows + SA klanten en bood het in een abonnementsvorm aan voor niet Windows + SA -klanten. In april 2012 lanceerde Microsoft een nieuw model: de Companion Device Subscription Licentie (CSL) en staakte de VDI Standard / Premium Suite licentie.

Dit CSL adresseert het gebruik van een virtuele desktop vanaf secundaire apparaten zoals persoonlijke apparaten in het interne netwerk. Dit scenario komt steeds vaker voor, omdat gebruikers hun eigen apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot de virtuele desktop van het bedrijf. De impact van CSL op de complexiteit en de kosten is enorm en moet niet worden onderschat. De realiteit van vandaag is dat het praktisch onmogelijk is voor organisaties die serieus over VDI (en Consumerization of IT) nadenken om compatibel te zijn met het Microsoft VDI licentiemodel.

Op dit moment staat Microsoft’s VDI-licentie in schril contrast met de eenvoud en veel lagere kosten van Hosted Shared Desktop licenties (ook bekend als Terminal Server en Server Based Computing), aldus Login Consultants.

Voor een begrijpelijk overzicht hoe het Microsoft VDI-licentie model kan het white paper 'Decoding Microsoft VDI Licensing Arcanum’ van de website van Login Consultants gedownload worden: www.loginconsultants.com. Login Consultants heeft verder een blogpost van CTO Jeroen van de Kamp op de website van Brian Madden: http://www.brianmadden.com/blogs/jeroenvandekamp/archive/2013/09/17/announcing-decoding-the-microsoft-vdi-licensing-arcanum-white-paper.aspx.