Redactie - 27 september 2013

Red Hat levert open Platform-as-a-Service (PaaS)


Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen, gaat een open en uniform Platform-as-a-Service (PaaS) leveren.

Red Hat JBoss xPaaS services voor Openshift biedt volgens de leverancier diverse mogelijkheden en services voor bedrijfstoepassingen, bedrijfsintegratie en automatisering van zakelijke processen, in een uitbreidbaar open PaaS-platform. Bovendien maakt het een versnelde ontwikkeling en ingebruikname van bedrijfstoepassingen en zakelijke processen in de cloud mogelijk.

Red Hat wil de beschikbaarheid van zijn technologieën als services op Open Shift uitbreiden en zo een weg banen voor bedrijven en ontwikkelaars om toepassingen en zakelijke processen in de cloud te creëren, te integreren en te beheren. De beginfase van Red Hat’s PaaS-strategie werd gekenmerkt door de introductie van OpenShift Enterprise, gevolgd door de commerciële beschikbaarheid van OpenShift Online, Red Hat’s publieke PaaS-aanbod.

De PaaS-markt is intussen de basistoepassing van containerservices ontgroeid en evolueert naar meer gespecialiseerde services. In een rapport van 2012 werd door Gartner 11verschillende segmenten geïdentificeerd die samen de PaaS markt vormen. Die services worden echter meestal door technologieproviders aangeboden op een geïsoleerde manier en initiatieven om ze samen te brengen komen maar langzaam tot stand. Bedrijfstoepassingen vandaag zijn sterk verdeeld over verschillende infrastructuren en omvatten zowel complexe processen als talrijke databronnen en vragen zo een eenvoudigere, wendbaardere integratie en een eenvormigere aanpak voor services van een hoger niveau, dan traditioneel voor handen is.

De volgende fase van Red Hat’s PaaS strategie is gericht op Red Hat JBoss Middleware technologieën, zoals services in de cloud op basis van OpenShift, inclusief integratiemogelijkheden, beheer van zakelijke processen (BPM) en mobiele pushberichten. De mobiele service voor pushberichten is vandaag beschikbaar in ontwikkelingspreview en zal in de komende maanden gevolgd worden door ontwikkelingspreview versies van integration PaaS (iPaaS) en BPM PaaS (bpmPaaS) technologieën. Deze iPaaS-technologie zal de pre-cloud messaging-based integratie uitbreiden zodat ze cloud gebaseerde configuratie, cloud gebaseerde brokers, en cloud gebaseerde services zal bevatten. De bpmPaaS capaciteiten zullen beschikken over process modelling, business activity monitoring (BAM), processimulatie en het vermogen om dynamisch automatisering en data te configureren zonder code te veranderen.

Ontwikkelen voor xPaaS kan vandaag gestart worden met Red Hat JBoss Middleware producten, zoals Red Hat JBoss Fuse en Red Hat JBoss BRMS, die gebouwd zijn met de cloud als ontwikkeling- en deployment platform in gedachten. Wanneer nieuwe xPaaS-diensten opgeleverd worden, zullen gebruikers gemakkelijk nieuwe toepassingen, integraties en procesonderdelen kunnen verplaatsen naar de PaaS-omgeving. In de toekomst is Red Hat van plan om services en mogelijkheden toe te voegen uit de rest van zijn Red Hat JBoss Middleware portfolio, samen met andere Red Hat technologieën die geïncorporeerd worden als xPaaS services.

Red Hat’s PaaS aanbod maakt nu al de ontwikkeling van applicaties voor de open hybride cloud mogelijk. Als meer bedrijven overschakelen op PaaS zullen zij op zoek gaan naar meer bedrijfstoepassingen, -integratie en zakelijke processervices met als doel nieuwe en bestaande bedrijfstoepassingen naar de cloud te verplaatsen, aldus Red Hat.