Redactie - 27 augustus 2013

SecureLink en Juniper Networks realiseren “groen netwerk” Hogeschool Utrecht


Door het energiezuinig configureren van Juniper Network switches kan Hogeschool Utrecht (HU) veel geld, maar ook CO2 besparen. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek van HU-student Dennis de Caes (foto). Door configuratiewijzigingen en met behulp van scripting wordt energie bespaard, om zo een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de hogeschool. HU gunde SecureLink eind 2012 de Europese aanbesteding voor perceel 1 (LAN) als perceel 2 (Monitoring en Tooling).

Binnen De Caes’ onderzoek is een Proof on Concept (PoC) gerealiseerd, waarbij twee Juniper Networks distributie EX4550 switches en drie edge EX3300 switches getest zijn. Tijdens deze PoC is de Caes bekend geworden met de nieuwe Juniper apparatuur, de energiefeatures en het meten en in kaart brengen van deze gegevens.

Met behulp van het 802.3az protocol en een eigen geschreven script berekende De Caes dat een kostenbesparing van 45% en een reductie in de CO2-uitstoot van 44% te realiseren is binnen HU. De opgedane kennis in de Proof of Concept zal gebruikt worden om het nieuwe netwerk schaalbaar en zo energiezuinig mogelijk in te richten. Andere organisaties kunnen het script niet zomaar overnemen. Deze werkt enkel met switches van Juniper Networks, de fabrikant waar de HU voor gekozen heeft.