Redactie - 26 augustus 2013

VMworld 2013: VMware presenteert software-defined datacenter architectuur


VMware, leverancier van virtualisatie oplossingen, introduceert een nieuwe reeks producten en diensten om IT-afdelingen te helpen met de adoptie van een software-defined datacenter-architectuur. Daarnaast profiteren IT-managers van virtualisatietechnologie op het gebied van netwerken en security, storage en beschikbaarheid, beheer en automatisering, aldus VMware.

De nieuwe oplossingen zijn geïntroduceerd op de tiende editie van VMworld in San Francisco. Meer dan 22.000 aanwezigen ontvingen informatie uit eerste hand over nieuw geïntroduceerde technologieën, waaronder VMware NSX, VMware Virtual SAN, VMware vCloud Suite 5.5 en VMware vSphere met Operations Management 5.5.

Door de virtualisatieprincipes van abstractie, pooling en automatisering naar alle onderdelen van het datacenter uit te breiden, kan de software-defined datacenter-architectuur provisioning en het beheer van IT-, storage- en netwerkbronnen vereenvoudigen en versnellen. VMware kondigt vier producten aan waarmee klanten de infrastructuur kunnen virtualiseren en IT-as-a-Service kunnen leveren, zo meldt de leverancier.

VMware NSX
VMware introduceert VMware NSX, een platform voor netwerkvirtualisatie dat het hele netwerk- en security-model als software levert, losgekoppeld van de traditionele netwerkhardware. Door het netwerk te virtualiseren biedt VMware een nieuw operationeel model voor netwerken dat de huidige fysieke netwerkbarrières doorbreekt waardoor datacenter-managers meer snelheid en flexibiliteit kunnen realiseren tegen lagere kosten, aldus de leverancier. VMware NSX combineert het beste van Nicira NVP en VMware vCloud Network en Security in één platform. 

VMware Virtual SAN
VMware introduceert VMware Virtual SAN, een nieuwe technologie die VMware vSphere uitbreidt om compute en direct-attached storage (DAS) te poolen. VMware Virtual SAN levert een virtueel datapaneel dat server disks en flashgeheugen bundelt en zo high-performance gedeelde storage creëert voor virtuele machines. Het biedt zo een nieuwe laag van geconvergeerde infrastructuur waardoor IT- en storage-resources snel kunnen worden geschaald, aldus VMware.

VMware vCloud Suite 5.5
nieuwe aankondiging van de Cloud Infrastructure en Management Suite VMware vCloud 5.5 is aangepast met zowel nieuwe en verbeterde productfunctionaliteit alsook brede productintegraties. De VMware vCloud Suite stelt klanten in staat een private cloud, gebaseerd op vSphere, te bouwen en exploiteren met behulp van de software-defined datacenter-architectuur. Daarnaast biedt de oplossing gevirtualiseerde infrastructuurdiensten met ingebouwde intelligentie om on-demand provisioning, plaatsing, configuratie en controle van applicaties te automatiseren, gebaseerd op policies. De uitgebreide, geïntegreerde private cloud-infrastructuuroplossing vereenvoudigt IT-activiteiten, waarbij ook de SLA’s voor alle applicaties worden nagekomen. VMware vCloud Suite 5.5 bevat ook nieuwe versies van VMware vCloud Connector, VMware vCloud Director, VMware vCloud Networking and Security en VMware vCenter Site Recovery Manager.

VMware vSphere met Operations Management 5.5
VMware vSphere met Operations Management, geïntroduceerd in februari 2013, combineert VMware vSphere voor inzicht in de workload-capaciteit en de gezondheid van het systeem. Hierdoor zijn klanten in staat zelf hun IT-omgeving te optimaliseren door middel van geïntegreerde capaciteitsplannen waarbij algemene prestaties van de omgeving proactief worden bewaakt en onderhouden. VMware vSphere met Operations Management 5.5 maakt gebruik van VMware vSphere 5.5. om klanten te voorzien van het beste platform voor al hun applicaties en workloads.

Nieuwe diensten en certificaten 
VMware kondigt tevens een groot aantal nieuwe professionele diensten aan om klanten te helpen hun strategie en technische roadmap te definiëren en een software-defined datacenter-architectuur te implementeren:

Nieuwe certificeringsniveaus waaronder VMware Certified Associate (VCA). Nieuwe certificaten, zoals voor cloud (VCA-cloud), datacenter-virtualisatie (VCA-DCV) en netwerkvirtualisatie (VCA-NV), bieden een nieuwe credential om instapvaardigheden te valideren voor mogelijke opstap naar een VMware Certified Professional (VCP)-certificering.

Nieuwe technologische consulting-diensten. Deze diensten zijn gericht op het bouwen van een uitbreidbaar platform voor een software-defined datacenter-architectuur. Deze diensten richten zich op de belangrijkste ontwerp- en implementatie-elementen die efficiëntie, flexibiliteit, controle en keuze leveren, mogelijk gemaakt door de VMware-producten en -technologieën.

Strategische consulting-diensten, via VMware Accelerate Advisory Services, om organisaties te helpen de waarde van een software-defined datacenter-model binnen hun IT-omgeving te duiden. Er wordt een praktische strategie uitgestippeld waardoor concrete waarde wordt geleverd voor de business.

Partnerondersteuning voor het software-defined datacenter
VMware’s partner community (meer dan 55.000 partners) staat centraal bij het leveren van VMware’s software-defined datacenter-oplossingen aan klanten. Deze nieuwe generatie van VMware-oplossingen wordt ondersteund door veel partners, waaronder technologiepartners en independent softwareleveranciers (ISV’s), solution providers, service providers en system integrators, evenals alle grote wereldwijde hardwarefabrikanten.

Prijzen en beschikbaarheid
VMware vCloud Suite 5.5 en VMware vSphere met Operations Management zijn naar verwachting in het derde kwartaal van 2013 beschikbaar. VMware vCloud Suite 5.5 wordt gelicenseerd per processor zonder core-, vRAM- of nummer, of VM-limiet. Prijzen starten bij US dollar 4,995 per processor. VMware vSphere met Operations Management 5.5 wordt aangeboden in drie versies: Standard, Enterprise en Enterprise Plus. Prijzen starten bij US dollar 1,745 per processor zonder core-, vRAM- of nummer, of VM-limiet. VMware NSX is naar verwachting in het vierde kwartaal van 2013 beschikbaar. VMware Virtual SAN wordt verwacht in een publiek bèta-programma in het derde kwartaal.