Redactie - 16 juli 2013

Regie op ICT: dé oplossing of toch niet


Van een optimale afstemming tussen business en ICT komt nog steeds weinig terecht. Pogingen om op basis van een sterke(re) regie dit probleem uit de wereld te helpen leiden nauwelijks tot succes. Dit blijkt uit de resultaten van de ICT-besturingsscan van adviesbureau Berenschot. Deze scan is door ruim 100 organisaties ingevuld, van klein tot groot als privaat en publiek.

Slechts 16% van de respondenten geeft aan dat het ICT-regisseurs in hun organisatie is gelukt om de afstemming tussen business en ICT te verbeteren. Bovendien zegt bijna 50% dat de regie op ICT nog niet naar behoren functioneert. Volgens Berenschotadviseur Tom Pots komt dat vooral omdat regiefuncties vaak worden vervuld door dezelfde mensen die voorheen onderdeel van de ICT-afdeling waren. Zijn advies: "Aarzel niet om vers bloed van buiten aan te trekken bij de start van een regie-organisatie. Het succes van regie valt en staat met de juiste competenties en oriëntatie van de ICT-regisseurs."

Bijna 80% van de ondervraagden geeft aan dat in hun organisatie de ICT-regisseurs niet over de juiste competenties en oriëntatie beschikken. Zij hebben vaak niet het vermogen om aan te sluiten bij de interne klanten. Terwijl juist die ICT-regisseurs zich zouden moeten richten op het verdiepen en verstevigen van langdurige en waarde creërende relaties met de interne klanten. Daarbij komt het aan op een zakelijke werkwijze, contracterend vermogen en een krachtige klantoriëntatie. 

De IT-governancescan laat ook zien dat organisaties beseffen dat regie belangrijk is. Uit de scan blijkt dat ongeveer 75% van de organisatie inmiddels ICT-regisseurs hebben en dat in circa 60% van de organisaties er steeds meer aandacht is voor het ontwikkelen van de juiste regie-competenties. Tom Pots: "Organisaties weten dat regie op ICT steeds belangrijker wordt, maar zien ook dat de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Leid interne mensen zoveel mogelijk op én selecteer streng aan de poort. Alleen dan heeft regie de kans om de afstemming tussen business en ICT ook daadwerkelijk te verbeteren. 

Om een beeld te krijgen van de regisserende rol kunnen organisaties deelnemen aan de gratis online ICT-besturingsscan (www.berenschot.nl/ict-besturingsscan). Die wordt sinds 2011 gehouden, is gebaseerd op het IT-governancemodel van Berenschot en maakt de kwaliteit en volwassenheid van de ICT-besturing van een organisatie inzichtelijk. De resultaten worden direct na het invullen toegestuurd.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024