Redactie - 08 juli 2013

VNU Vacature Media en Acquia herlanceren Intermediair.nl in recordtijd


Door de overgang naar online moeten uitgeverijen sneller en flexibeler werken dan ooit tevoren. VNU Vacature Media ondervond dit aan den lijve nadat het onderdeel was geworden van de Belgisch-Nederlandse uitgeversgroep De Persgroep. De carrièrewebsite Intermediair onderging een metamorfose en maakte de overstap naar een ‘online only’-model. Met de hulp van Acquia slaagde VNU Vacature Media erin om in een razend tempo een nieuw online platform met nieuwe mogelijkheden te implementeren.

Uitgeversbrede integratie
Integratie met de assets van De Persgroep maakte een belangrijk deel uit van de koerswijziging. “We moesten Intermediair integreren met de rest van de assets van De Persgroep”, zegt Bret Kelly, Design & Technology Director bij VNU Vacature Media. Dit betekende ook dat er koppelingen moesten worden gemaakt met de toonaangevende Nederlandse kranten AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool. “Om dat te bereiken moesten wij ons oude content management systeem inruilen voor Drupal dat al bij De Persgroep in gebruik was voor de toonaangevende recruteringspublicatie Vacature.com.”

De nieuwe strategie vereiste een nieuwe online focus. “Na de implementatie van het nieuwe systeem moesten wij in staat zijn om gerichte carrière-informatie te leveren aan relevante doelgroepen. Daarvoor was het ook nodig om alle bestaande content te beoordelen en bij te werken voor het nieuwe platform, of te verwijderen als het achterhaald was.” Het nieuwe platform moest tot slot nog een aantal online tools bevatten die al in gebruik waren bij de zusterpublicaties van De Persgroep in België.

Tijd was de grootste uitdaging, zo was direct vanaf het begin duidelijk. “Het project startte in augustus 2012 en moest in de eerste week van november live gaan”, legt Kelly uit. “We hadden dus maar tien weken de tijd om een compleet nieuw platform te bouwen, de tooling te herzien, de inhoud te migreren en een nieuw ontwerp te implementeren. Dat is maar de helft van de tijd die we normaal gesproken nodig zouden hebben.”

Hands-on ondersteuning
Kelly ging daarom op zoek naar een partner die de engineeringteams van VNU Vacature Media ‘hands-on’ kon ondersteunen zonder de controle volledig over te nemen. “Wij zijn er heilig van overtuigd dan een online bedrijf zijn eigen talenten moet ontwikkelen om te kunnen concurreren.” De aanpak van Acquia bleek goed aan te sluiten op deze overtuiging. Een ander voordeel van Acquia is dat dit bedrijf ‘zo dicht bij de kern van Drupal zit als maar mogelijk is’.

Even overtuigend voor Kelly was het flexibele dienstenportfolio van Acquia. “Ze boden een technisch accountmanager en dat was precies waar we behoefte aan hadden.” De accountmanager gaf antwoord op alle vragen van het ontwikkelingsteam, ook op vragen op het gebied van governance en versiebeheer. “De twee workshops die Acquia verzorgde, waren specifiek toegesneden op onze situatie wat het project aanzienlijk versnelde.”

Kelly noemt ook de persoonlijke benadering van Acquia. “Ze hebben ons geïntroduceerd bij andere klanten die projecten hadden afgerond vergelijkbaar met dat van ons. Voor ons was het zeer nuttig dat zij hun ervaringen met ons deelden. Dat gaf ons een enorme impuls.” Daarnaast hielp Acquia met het configureren van de hosting- en websitemonitoringomgeving om zo de schaalbaarheid en prestaties van Drupal op de specifieke webstack van De Persgroep te verbeteren.

Direct resultaat
Het project werd op tijd voor de geplande herlancering van Intermediair.nl afgerond, met alle geplande functies operationeel. De nieuwe strategie bij VNU heeft al een aantal indrukwekkende resultaten opgeleverd. In februari 2013 was het verkeer naar Intermediair.nl met ongeveer vijftig procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal bekeken vacatures was verdubbeld.

Kelly: “Zonder de hulp van Acquia waren we nooit op tijd klaar geweest, of hadden we een groot aantal functies moeten laten vallen. Dat geldt ook voor de koppelingen met de andere websites van De Persgroep die juist hebben gezorgd voor een sterke toename in het verkeer.”