Redactie - 13 juni 2013

Colt: 300 miljoen euro aan jaarlijkse energiebesparingen voor Europese datacenterbranche


Colt heeft een energiebesparing angekondigd van 18% aan in haar Europese datacenters als onderdeel van een doorlopend energiebesparingsprogramma dat in 2010 is gestart. Over een periode van drie jaar heeft dit programma besparingen opgeleverd in het jaarlijkse energieverbruik van 43 Gigawatt uur (GWh)*. Dit komt overeen met een reductie in de CO2-uitstoot van 15.000 ton en een besparing in energiekosten1 van € 4 miljoen per jaar.

Omdat het energieverbruik in Europese datacenters2 in 2020 naar verwachting 104.000 GWh (104 TWh) zal bedragen, vergeleken met 60 TWh op dit moment, is er binnen de branche een dringende vraag naar hogere energiezuinigheid om de zowel de CO2-uitstoot als het energieverbruik omlaag te brengen. Het energieverbruik vormt op dit moment een aanzienlijke kostenpost binnen de sector en vormt circa 30 tot 50% van de totale operationele kosten van een datacenter.

Op basis van de gerealiseerde besparingen in de afgelopen drie jaar is Colt van mening dat zonder aanzienlijke investeringen, een initiële reductie in het jaarlijkse energieverbruik van 5% (3 TWh) een realistische minimale doelstelling is voor de datacenterbranche in Europa. Daarbij is rekening gehouden met de gemiddelde leeftijd van datacenters in Europa, die naar schatting meer dan negen jaar bedraagt. Een reductie op deze schaal in de gehele branche zou de CO2-uitstoot3 met meer dan 1,2 miljoen ton beperken en besparingen4 van meer dan € 300 miljoen aan operationele kosten per jaar opleveren. Het milieueffect hiervan komt overeen met het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van circa 930.000 Nederlandse huishoudens5 (meer dan 2 keer het aantal huishoudens in Amsterdam).

Als pleitbezorger van de Europese gedragscode voor energiezuinigheid bij datacenters, past Colt haar energiebesparingsprogramma toe op 30.000m2 aan datacenterruimte in Europa, inclusief drie datacenters in Nederland. Het programma richtte zich in eerste instantie op datacenterhallen en projecten die in relatief korte tijd grote initiële energiebesparingen opleverden. Deze projecten zorgden voor het grootste deel van de besparing van 10% die Colt tijdens de eerste twaalf maanden van het programma in Europa behaalde.

Tijdens het tweede en derde jaar werd een extra reductie van 8% gerealiseerd, met een aanzienlijke bijdrage van infrastructurele projecten. Deze projecten, die grotere investeringen vereisten, werden op individuele basis geselecteerd, waarbij elk project een belangrijk milieuvoordeel en besparing van operationele kosten opleverde voor de resterende levensduur van de geïnstalleerde apparatuur. Tot deze infrastructurele projecten behoorden upgrades van klimaatunits, koelsystemen en UPS-systemen.

Arno van Gennip, Chief Engineer, Datacenter Infrastructure Services bij Colt, zegt: “Uit het oogpunt van milieu en kosten heeft Colt laten zien dat aanzienlijke energiebesparingen kunnen worden behaald door de focus te richten op besparingen binnen afzonderlijke datacenterhallen en de gehele interne en externe datacenter-infrastructuur. Onze ervaring laat zien dat veel van zulke besparingen snel kunnen worden gerealiseerd met een aantal eenvoudige stappen die binnen een periode van twaalf tot achttien maanden een aanzienlijk rendement opleveren. Gezien de leeftijd en samenstelling van apparatuur in Europese datacenters is er geen reden waarom zulke besparingen niet binnen de gehele branche behaald kunnen worden.”

“In het huidige economische klimaat zoeken bedrijven naar mogelijkheden om kosten te besparen en een grotere efficiency te behalen. Veel spelers in de datacenterbranche zijn echter van mening dat energiebesparingen grote investeringen vragen. Dat is echter niet het geval. De meeste besparingen die Colt sinds 2010 heeft gerealiseerd, zijn het gevolg van initiatieven binnen de datacenterhal die een minimale kapitaalsinvestering hebben vereist. Dit betrof onder meer initiatieven voor een beter luchtstroombeheer, nauwkeuriger meetsystemen en grotere tolerantiebanden voor luchttemperatuur en vochtigheid voor koeling.”

Van Gennip merkt op dat voor bedrijven met oudere datacenters infrastructurele investeringen in de regel minder rendement opleveren en het voordeliger wordt om te verhuizen naar een nieuw datacenter, met name wanneer bedrijven deze investeringen kunnen combineren met consolidatieprojecten voor hun IT-infrastructuur. De belangrijkste factoren in het ontwerpstadium zijn hierbij: operationele efficiëntie en flexibiliteit op het gebied van stroomvoorziening, koeling en ruimte om een maximale efficiëntie gedurende de gehele levensduur van het datacenter te realiseren.


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024