Redactie - 24 mei 2013

´Benelux CIO’s onwetend over bandbreedtegebruik door applicaties´


Ipanema Technologies en Easynet hebben de resultaten bekend gemaakt van het internationale onderzoek ‘Killer Apps 2013’. Het onderzoek, dat voor de tweede maal werd uitgevoerd, tracht inzicht te verkrijgen in de ontwikkelingen op het gebied van de prestaties van netwerkapplicaties bij bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat de prestaties van applicaties een probleem blijven: 50% van de ondervraagden in de Benelux bevestigt dat problemen zoals het traag of niet reageren van applicaties, nog steeds actueel zijn (ten opzichte van 64% vorig jaar). Dit ligt in lijn met het internationale gemiddelde (54%). Niettemin steeg het internationale gemiddelde met 10%, terwijl er in de Benelux een daling werd vastgesteld.

Het onderzoek toont tevens aan dat de belangrijkste IT-toepassingen, zoals CRM en ERP, het meeste hinder ondervinden (35%), gevolgd door Video en Unified Communications (33%), verticale toepassingen (10%) en Collaboration (6%) toepassingen. Opvallend daarbij is dat sociale netwerken zoals Facebook en YouTube volgens de ondervraagden niet of weinig problemen ondervinden. Ook deze resultaten liggen in lijn met het internationale gemiddelde.

Brecht Seurinck, Vice President Northern Europe bij Ipanema Technologies zegt: “Vooral bedrijfskritische toepassingen lijden onder de prestatieproblemen. Het proactief monitoren van het netwerk, om dan in real-time de beschikbare netwerkcapaciteit juist te verdelen over de applicatiestromen, is onontbeerlijk voor de verdere ontwikkeling van deze ondernemingen.
            
80% van de ondervraagde ondernemingen in de Benelux tegenover 84% van de ondervraagden internationaal, geeft aan dat hun behoefte aan bandbreedte met meer dan 10% stijgt per jaar. Voor 38% van hen is dat zelfs meer dan 20% per jaar. Dit is een stijging vergeleken met vorig jaar toen slechts 67% van de ondervraagden een stijgende behoefte aan bandbreedte van meer dan 10% aanduidde.

Op internationaal niveau toont de studie aan dat bedrijven zich bewust zijn van de potentiële problemen en dat zij in dat kader hun netwerkbudgetten verhogen (52% van de ondervraagden in Europa, 86% van de ondervraagden in de VS). De Benelux loopt achter: slechts 34% van de respondenten geeft aan dat deze budgetten gestegen zijn. Hoewel 70% van de respondenten in de Benelux zegt te weten welke applicaties gebruik maken van het netwerk, weet 74% van hen niet hoeveel bandbreedte hiervoor nodig is.

Dirk Peeters, Managing Director Northern Europe bij Easynet: “Het ‘Killer Apps’ onderzoek van dit jaar toont duidelijk aan dat de traditionele manier van netwerkbeheer niet langer volstaat. We merken dat de problemen toenemen én bovendien steeds meer voorkomen bij bedrijfskritische applicaties. Het is zorgwekkend dat in de Benelux de internationale trend om netwerkbudgetten te verhogen en een proactief beheer inzake netwerk en de applicaties die erop draaien door te voeren, nog geen gevolg krijgt. De opkomst van cloud computing leidt alleen maar tot meer complexiteit, waarbij de CIO’s en IT-verantwoordelijken de controle over het netwerk en de prestaties van de applicaties dreigen te verliezen.”

Het onderzoek toont verder aan dat het meten van application performance op het netwerk nog te vaak op een traditionele, en inmiddels achterhaalde, manier gebeurt, waarbij men voornamelijk kijkt naar indicatoren zoals packet loss en delay. Eén op de twee ondervraagden meet de prestatie van applicaties op basis van het aantal gebruikersklachten. Vandaag is er echter behoefte aan een nieuwe benadering die een reeks van verschillende, complexe parameters combineert tot een simpele, eenduidige score die aangeeft hoe applicaties presteren op het globale netwerk.