Redactie - 17 mei 2013

Google I/O 2013: Nieuwe producten en tools voor de enterprise

Tijdens de zesde jaarlijkse Google I/O developer conference in San Francisco staat de switch naar een wereld met meerdere schermen centraal. Tablets en mobiele telefoons hebben inmiddels hun plek verworven naast desktops en laptops.

Google annonceert daarbij nieuwe producten en -diensten die in het bijzonder relevant zijn voor Google Apps en andere business, government en education-klanten. Onder meer tools voor ontwikkelaars en nieuwe manieren om met anderen te verbinden en samen te werken.

Tools voor ontwikkelaars
Google Compute Engine, die een snelle, high performance omgeving biedt voor virtuele machines is vanaf nu voor iedereen beschikbaar via het Google Cloud Platform (cloud.google.com). Google introduceert ook Google Cloud Datastore en voegt PHP runtime toe aan Google App Engine. Daarnaast is ook verrekening mogelijk op basis van een deel van een uur zodat niet betaald hoeft te worden voor niet gebruikte minuten.

Met de nieuwe Admin SDK kunnen ontwikkelaars op maat gemaakte administratieve tools bouwen voor organisaties die Google Apps gebruiken. De nieuwe SDK consolideert veel van de bestaande domein API's in een nieuwe uniforme structuur en introduceert nieuwe functionaliteit met de Directory API en Reports API.

De nieuwe Google+ API voor bedrijven is nu beschikbaar als pilot voor ontwikkelaars die apps willen bouwen die taken kunnen uitvoeren als het automatisch toekennen van Circles en het lezen en schrijven van berichten.

Google Gmail en Apps
De nieuwe knoppen voor snelle acties in Gmail zijn ontworpen om gebruikers te helpen zaken sneller gedaan te krijgen en actie te nemen op een e-mail zonder deze te hoeven openen, aldus de leverancier.

Google Apps-klanten krijgen nu 30 GB unified opslag die ze kunnen gebruiken voor Drive en Gmail. Net als voorheen tellen bestanden die zijn gemaakt in Docs, Sheets en Slides niet niet mee voor opslagruimte. Als gevolg van deze verandering zullen Gmail inboxen voor Google Apps-klanten niet langer beperkt zijn tot 25 GB - extra opslagruimte die wordt aangeschaft kan worden gedeeld en gebruikt door Gmail.

Social media en samenwerkingsoplossingen
De nieuwe look en feel voor Google+ kent een modern design en maakt het nog eenvoudiger om met collega’s te verbinden en meer te weten te komen over onderwerpen of posts die interessant zijn, aldus de leverancier. Het nieuwe Google+ ziet er ook hetzelfde uit voor alle apparaten.

Apps-klanten hebben nu de mogelijkheid om chat in Gmail en Talk op Android te vervangen met een nieuwe versie van Hangouts die tekst, foto's en live video-oproepen samenvoegt op desktops, laptops, maar ook Android en iOS telefoons en tablets. Het nieuwe Hangouts is ontworpen om alle real-life gesprekken online beschikbaar te maken, ongeacht apparaat of platform. Net als voorheen kunnen Apps-klanten tot 15 collega's uitnodigen voor een video-oproep.

Geïnteresseerden kunnen de sessies van de Google I/O Developer Conference live volgen via www.google.com/io.

Door: Witold Kepinski 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024