Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
01-05-2013
Deel dit artikel:

IBM maakt kleinste film ooit van atomen


IBM heeft een animatiefilmpje gemaakt waarbij atoom na atoom wordt verplaatst. De film ‘A Boy and his Atom’ staat nu bekend als het kleinste filmpje ooit in het Guiness Book of Records.

De kijker heeft een microscoop nodig die de film 100 miljoen maal kan vergroten. Wetenschappers van IBM hebben deze film gemaakt met de kleinste elementen in het universum: atomen. Door de atomen minutieus naast elkaar te plaatsen in een specifieke volgorde, creëerden de wetenschappers een filmpje dat het verhaal vertelt van Atom, een personage dat kan dansen en zelfs op een trampoline kan springen, aldus IBM.

De technologie gedemonstreerd in het filmpje, maakt het ook mogelijk om data op atoomniveau op te slaan (nanotechnologie). Dat betekent dat we veel meer informatie kunnen opslaan op veel kleinere apparaten. IBM wetenschappers hebben recent al aangetoond dat ze op 12 atomen 1 bit informatie kunnen opslaan. In de nabije toekomst kunnen we zo bijvoorbeeld alle films ooit gemaakt opslaan op een memorystick die niet groter is dan een vingernagel. Smartphones en computers zijn dus in staat op gigantische hoeveelheden data op te slaan dankzij deze technologie, aldus IBM.

Door: Witold Kepinski

Terug naar video overzicht

Tags

Storage