Redactie - 25 april 2013

Eerste intercontinentale 100G-verbinding voor onderzoek en onderwijs


Zes onderwijs- en onderzoeksnetwerken, waaronder SURFnet, kondigen aan dat zij de eerste intercontinentale verbindingen met een snelheid van 100 gigabits-per-seconde (Gbps) voor onderzoek en onderwijs gaan ontwikkelen. Dit maakten leiders van SURFnet (Nederland), Internet2 (Verenigde Staten), NORDUnet (Scandinavië), ESnet (Amerikaanse ministerie van Energie), CANARIE (Canada) en GÉANT (Europa) op 24 april bekend, tijdens de jaarlijkse Internet2-meeting. Deze pioniers willen een publiek/private samenwerking creëren met de commerciële sector, om mondiale netwerken te stimuleren.

Andere nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) en hun deelnemers over de hele wereld zijn uitgenodigd om in dit project te participeren. Het project, getiteld ’Advanced North Atlantic 100G Pilot’ ofwel ANA-100G,  is bedoeld om de markt voor intercontinentale 100 Gbps-netwerken te stimuleren en het gebruik van mondiale netwerken en applicaties te bevorderen met het oog op de kwaliteitsverbetering van onderzoek en onderwijs.

In het afgelopen jaar hebben onderzoeks- en onderwijsnetwerken een upgrade naar 100 Gbps-snelheden uitgevoerd, maar tot nu toe hebben de intercontinentale netwerklinks dat voorbeeld niet gevolgd. ANA-100G leidt tot snellere ontdekkingen in data-intensieve, wetenschappelijke disciplines  (zoals hoge-energiefysica, radioastronomie en genomics) en bevordert de ontwikkeling van revolutionaire, nieuwe netwerkapplicaties en netwerkarchitecturen.  

De aankondiging van ANA-100G komt meer dan tien jaar nadat de geavanceerde onderzoeks- en onderwijsnetwerken overstapten op de 10G-technologie. In september 2002 werden de eerste intercontinentale 10 Gbps-links door SURFnet, StarLight/NSF, Abilene, Tyco/IEEAF en Level3 tot stand gebracht tussen New York City en Amsterdam en tussen Chicago en Amsterdam in het kader van de iGrid2002 Conference die dat jaar in Amsterdam werd gehouden.

SURFnet, Internet2, NORDUnet, ESnet, CANARIE en GÉANT zullen de nieuwe links en de bijbehorende applicaties, resources, monitoring- en geavanceerde technieken (zoals software defined networking) testen tussen maar liefst vier open exchange points, met inbegrip van MAN LAN in New York City en NetherLight in Amsterdam. Met deze tests kunnen de operationele vereisten worden vastgesteld die noodzakelijk zijn voor een effectieve uitwisseling tussen Noord-Amerika en Europa op golflengtes van 100 Gbps. Netherlight is het internationale optische knooppunt in Amsterdam dat door SURFnet is geïnitieerd en ontwikkeld.

Erwin Bleumink, CEO van SURFnet: “In een snel veranderende wereld met een toenemend aantal internationale partnerschappen, niet alleen in de wetenschap, maar ook in het onderwijs en het bedrijfsleven en met grote uitdagingen op economisch gebied moeten wij de handen ineen slaan en op een mondiale schaal samenwerken. Deze samenwerking is een model voor grotere en sterkere samenwerkingsverbanden in de NREN-omgeving ter ondersteuning van de meest veeleisende gebruikers. Hierdoor wordt tevens een bijdrage geleverd aan de Nederlandse ambitie om uit te groeien tot de digital gateway to Europe."