Redactie - 23 april 2013

Bonden verrast door nieuw ontslag bij Imtech


Imtech kondigt aan opnieuw te snijden in de organisatie. In Nederland verdwijnen vijfhonderdvijftig banen; in Duitsland zevenhonderdvijftig. De vakbonden zijn overvallen door het nieuws. De Imtech-directie vond het niet nodig hen vooraf in te lichten, omdat er toch al een sociaal plan lag vanwege de reorganisatie van vorig jaar. Toen schrapte de technisch dienstverlener in Nederland ook al vierhonderd banen. Imtech ICT lijkt opnieuw de dans te ontspringen; de divisie heeft een goed eerste kwartaal achter de rug.

De reorganisatie, waarbij 1300 banen in Nederland en Duitsland worden geschrapt, gaat voornamelijk ten koste van de activiteiten op de kantorenmarkt en de divisie Infra. De kosten van de reorganisatie bedragen tachtig miljoen euro. De divisie Imtech ICT draaide in het afgelopen eerste kwartaal in Europa goed. Of de ict-activiteiten last hebben van de tegenvallende Nederlandse markt is niet duidelijk. Imtech gaat over de gevolgen van het reorganisatieplan in gesprek met de medezeggenschap en vakbonden.

Poolse fraudezaken
De moeizame economische omstandigheden en de mega-afschrijvingen op de Poolse fraudezaken (150 miljoen) en Duitse projectproblemen (opgelopen tot 220 miljoen) nopen tot ingrijpen, aldus Imtech. De begin april aangetreden nieuwe topman Gerard van de Aast stelt dat Imtech door alle ophef en financiële problemen een turbulent en lastig kwartaal achter de rug heeft. Hij constateert tevens dat het bedrijf zich, gegeven de omstandigheden, behoorlijk staande weten te houden. De orderportefeuille op peil gebleven en bedroeg in het eerste kwartaal van 2013 6,4 miljard euro; evenveel als aan het eind van het eerste kwartaal in 2012. Wel stond het resultaat in het eerste kwartaal onder druk. De extra reorganisatie en kostenbesparingsprogramma moeten de concurrentiekracht en het resultaat in 2013 en voor de jaren daarna versterken, aldus het concern.

Claimemissie
Na het aantreden van Van de Aast is het decentrale besturingsmodel aangescherpt, vooral de goedkeuringsprocedure voor grotere projecten. Met de banken - ING en Rabobank - regelde Imtech een extra kredietregeling ('brugfaciliteit'), maar daarvan is vooralsnog beperkt gebruikgemaakt. Een eerder aangekondigde claimemissie van 500 miljoen euro, die in de zomer wordt afgerond, zal worden aangewend voor schuldreductie.

Geld
De topman stelt verder dat de onderzoeken naar de gang van zaken in Polen en Duitsland zich in de afrondende fase bevinden, maar wel meer tijd kosten. Zorgvuldigheid is in zijn ogen in dit proces belangrijker dan snelheid. Van de Aast verwacht in de loop van het jaar duidelijkheid te krijgen of en hoeveel geld er nog teruggehaald kan worden. De publicatie van de jaarcijfers 2012 staat nu gepland voor begin juni.

Door: Witold Kepinski