Redactie - 15 april 2013

SKIM: middelgroot én internationaal kiest cloud-ERP


SAP Business ByDesign is een cloud-gebaseerde ERP-oplossing voor middelgrote ondernemingen en voor nevenvestigingen van multinationals. Bij het internationaal opererende marktonderzoeksbureau SKIM uit Rotterdam komt dit samen: een onderneming van ruim honderd medewerkers met vestigingen in Rotterdam, Londen, Genève, New York en San Francisco. 

SKIM is in 1979 in Rotterdam opgericht door Dirk Huisman. Het bedrijf begeleidt zijn klanten in het ontwikkelen van nieuwe producten, optimaliseren van communicatiestrategieën en prijs- en portfoliomanagement. Omdat SKIM steeds vaker internationaal onderzoek ging doen, is het Rotterdamse bedrijf in 2003 de grens over gegaan. 

Tot nog toe werkte SKIM met diverse losse systemen voor de financiële administratie, personeelszaken, projectmanagement en klantenbeheer. Die versnipperde oplossing werkte niet meer goed, vandaar dat Eloise Bruinink op zoek ging naar een andere oplossing. Zij is de facility manager bij SKIM. “Wij opereren als een multinational in het klein”, zegt zij, “maar dan zonder een eigen IT-afdeling. Het beheer van onze systemen laten we zoveel mogelijk over aan experts. Bij voorkeur willen we zo min mogelijk hardware in eigen huis hebben. Tot nu toe gebruikten wij administratieve systemen vooral voor het registreren van gegevens. Om onze organisatie beter te kunnen sturen, is het echter van groot belang dat wij onze administratieve systemen ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het genereren van prognoses en rapportages. SAP Business ByDesign is een standaardoplossing die vanuit de cloud wordt aangeboden. Hierdoor hoeven wij ons geen zorgen te maken over software-upgrades en dergelijke. Bovendien biedt de oplossing ons alle functionaliteit voor een efficiënte bedrijfsvoering, hoewel onze organisatie over tal van locaties wereldwijd werkt." 

Speciaal team opgezet

SKIM is de eerste klant voor SAP Business ByDesign in Nederland. SAP heeft speciaal voor deze dienst een team in het leven geroepen om de nieuwe cloud-oplossing de volle aandacht te kunnen geven. Acht specialisten zijn vrijgemaakt om partners en potentiële klanten te ondersteunen. Daarbij kunnen zij steunen op de ervaring van meer dan 1.100 klanten wereldwijd met deze cloud-aanpak. Want SAP Business ByDesign is niet nieuw. SAP heeft de oplossing in 2007 gepresenteerd en sindsdien verder verbeterd. Aanvankelijk heeft het Duitse softwarehuis gekozen voor de grote markten als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Nu is ook Nederland aan de beurt. Herbert Schut, director cloud solutions bij SAP Nederland, vertelt dat het bijzonder veel inspanning vergt om een ERP-oplossing te lokaliseren. Het gaat dan immers niet alleen over het vertalen van teksten, maar ook om het inbedden van lokale wet- en regelgeving en lokale accountingregels. “Het voordeel is wel dat wij nu gebruik kunnen maken van de ervaring die wereldwijd is opgedaan met deze oplossing. Die is vastgelegd in best practices die we ook beschikbaar hebben gesteld. Aangezien we al veertig jaar ervaring hebben met het automatiseren van bedrijfsprocessen, zit die kennis sowieso ingebakken in SAP Business ByDesign.” Aangezien de cloud-oplossing van SAP helemaal nieuw is gebouwd, beschikt deze standaard over moderne aspecten zoals Service Oriented Architecture (SOA), ingebedde analysemogelijkheden en mobiliteit. 

Two tier ERP

Organisaties die over de landgrenzen heen opereren, hebben vaak een two tier ERP-oplossing. Zij beschikken dan op de hoofdvestiging over de volle implementatie van de bedrijfssoftware, en gebruiken lichtere versies op de nevenvestigingen. Volgens Schut past SAP Business ByDesign uitstekend in zo’n structuur. “Wie bijvoorbeeld SAP Business Suite lokaal gebruikt, heeft wel een eigen IT-afdeling nodig om die te beheren en te integreren met andere software binnen de organisatie. Maar op de bijkantoren wil je niet ook nog eens IT-experts nodig hebben. Dan biedt SAP Business ByDesign een uitkomst, want je betrekt de functionaliteit uit de cloud. SAP zorgt voor updates, back-ups, noem maar op. Bij de ontwikkeling van deze dienst is veel aandacht besteed aan de koppelingen met bestaande producten van SAP. Als je dus in zo’n internationale situatie op het hoofdkantoor SAP Business Suite gebruikt en op de nevenvestigingen SAP Business ByDesign dan werk je met één organisch ERP-landschap.” 

Middelgrote bedrijven

Maar de oplossing is vooral ook bedoeld voor middelgrote bedrijven, vanaf vijftig gebruikers. Deze zelfstandig opererende firma’s voelen evenmin de behoefte hun IT-afdeling te belasten met het beheer van een ERP-oplossing. Bovendien voelen juist deze organisaties zich aangesproken door de voordelen van een cloud-oplossing: geen investeringen vooraf in softwarelicenties en hardware, en flexibel. Schut: “De oplossing werkt voor 75 gebruikers, maar is moeiteloos op te schalen naar duizenden gebruikers.” 

De schaalbaarheid is slechts één aspect van de gewenste flexibiliteit. Het is namelijk ook mogelijk de gewenste functionaliteit naar behoefte uit te breiden. Gebruikers kunnen beginnen met personeelszaken en de financiële administratie, en later, op elk gewenst moment, uitbreiden met bijvoorbeeld projectmanagement of klantenbeheer. 

Uit onderzoek van de Aberdeen Group onder middelgrote ondernemingen blijkt dat vooral het kostenaspect van een Software-as-a-Service (SaaS-)oplossing hun aanspreekt. Andere aspecten die meespelen zijn een gebrek aan IT-kennis in eigen huis, en geen zorgen over het beheer van dergelijke bedrijfssoftware. “Daarop spelen wij in met SAP Business ByDesign: organisaties kunnen beschikken over de volledige functionaliteit van een ERP-pakket - zonder dat zij vooraf flinke investeringen hoeven te doen en zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over het onderhoud ervan. Wij merken in de markt dat dit veel bedrijven aanspreekt.”


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024