Redactie - 07 april 2013

Erik Westovens, CIO DinamiQs: Next step in cloud computing wordt Workspace as a Service (WaaS)


Wereldwijd is er een enorme groei te zien in de interesse in cloud diensten. Daarbij is er een flinke verschuiving te zien van het aanbieden van losse diensten naar de vraag voor geconsolideerde platformen, aldus Erik Westhovens (foto), CIO van het Nederlandse softwarebedrijf DinamiQs.

Westhovens vertelt: "Waar klanten nu nog cloud afnemen van diverse leveranciers voor bijvoorbeeld data, applicaties en andere zaken, willen klanten af van de complexiteit die dit met zich meebrengt. Erg belangrijk daarbij is dat de gebruikers vanaf een gevarieerd scala aan devices met de geboden cloud diensten willen werken. Vooral dat laatste is vaak lastig omdat er voor elke dienst wel een app beschikbaar is, maar het samenvoegen van bijvoorbeeld data in een cloud dienst en het gebruiken van die data in een andere cloud dienst is er nog niet bij." Daarnaast is de ene app nog niet de andere, vervolgt de CIO van DinamiQs. "Waar een cloud dienst op de Apple iPad lekker en gemakkelijk werkt, zitten collega’s met Android devices te vechten tegen de onmogelijkheden en vice versa."

WAAS
In december 2012 heeft IDC een rapport uitgebracht waarin ze de next step in cloud computing aankondigen onder de naam WAAS, Workspace as a Service. WAAS combineert de drie-eenheid van diensten die de gebruiker wenst en brengt deze samen in een single sign on en bij voorkeur identity managed oplossing, aldus Westhovens. "Volgens IDC bestaat de drie-eenheid uit data, desktop en applicaties en IDC geeft dan ook aan dat het gebruik van alle drie voor de gebruiker een naadloze experience moet zijn. Dus niet het gebruik van een app voor data en een andere app voor applicaties, maar alles gecombineerd in één app die eenvoudig te gebruiken is en veilig gebruikt kan worden door versleuteling van de datastroom van het device naar het data center en vice versa."

DinamiQs heeft daarom haar eigen WAAS oplossing heeft gebouwd, aldus Westhovens. "Met het geïntegreerde hybride cloud platform biedt DinamiQs reeds een geïntegreerd platform, waarbij gebruikers vanuit een moderne browser kunnen werken op computers, tablets en andere devices. Gebruikers kunnen met hun wachtwoord en usernaam, eventueel voorzien van token authenticatie, veilig inloggen op een portaal. In dit portaal wordt, afhankelijk van rechten, de data, desktop en applicaties aangeboden. Met een eenvoudige druk op de knop of aanraking van het scherm wordt de applicatie device-onafhankelijk gestart en de gebruiker kan op de bekende methode werken."

Het toevoegen van klantspecifieke applicaties is geen moeilijk traject meer, dankzij de geïntegreerde Symantec Workspace Virtualization, zo beweert Westhovens. "Service providers over de hele wereld hebben de DinamiQs oplossing reeds ontdekt en bieden nu vanuit hun datacenters de DinamiQs WAAS oplossing aan om hun klanten te faciliteren."

Door: Witold Kepinski