Redactie - 27 maart 2013

Organisaties zetten vaker apps op een blacklist


Steeds meer organisaties zetten apps op een blacklist. Met name Angry Birds, Facebook, Dropbox en YouTube worden in toenemende mate geblokkeerd op mobiele apparaten van werknemers. Dat blijkt uit het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix. Van alle ondervraagde organisaties hanteert 18 procent inmiddels een blacklist; drie maanden geleden was dat nog maar 11 procent.

Privacy-toezichthouder CPB waarschuwde vorige week nog dat mobiele apps vaak de privacywetten overtreden en zonder toestemming gevoelige data verzamelen van smartphones en tablets. Uit het onderzoek van Citrix blijkt dan ook dat met name apps die data delen buiten de bedrijfsmuren eerder op een blacklist staan. Ook apps die de productiviteit zouden verlagen (games en social media) worden vaker geblokkeerd. In het onderzoek worden ook apps genoemd die vaak op een zogenoemde whitelist worden gezet: met name Evernote, NitroDesk, TouchDown, Google Chrome en Adobe Reader vallen hieronder. Opvallend is dat Skype de enige app is die zowel op blacklists als whitelists voorkomt.

iOS domineert nog steeds
Verder blijkt uit het onderzoek dat Apple iOS nog steeds dominant is binnen de bedrijfsmuren, ondanks de sterke toename in het aantal Google Android devices in Europa: in 58 procent van de gevallen wordt dit platform gebruikt. Android heeft wereldwijd twee procentpunten verloren, Windows Mobile is gelijk gebleven met 7 procent van de devices.
Android is het snelst groeiende platform voor devices in Europa, het Midden-Oosten en Afrika met een winst van 11 procent ten opzichte van het vorige kwartaal naar 36 procent in de regio. Apple zag zijn iOS-penetratie dalen van 56 naar 43 procent in dezelfde regio, Windows Mobile heeft 2 procent gewonnen tot 21 procent.

Verticale trends in mobile platformadoptie
iOS is het voorkeursplatform voor devices in verticale branches waar mobiele gebruikers één-op-één contact hebben met hun klanten, zoals in de retail en horeca. Android wordt het meest gebruikt in ‘mobiele’ branches zoals logistiek en nutsbedrijven. Android wordt het meest ingezet binnen de gezondheidszorg (het grootste deel bestaat uit thuiszorgorganisaties die hebben ingezet op cloud-gebaseerde enterprise mobility) en logistiek. Onder de grootste adopters van iOS vallen de juridische- en verzekeringsbranche.