Redactie - 26 maart 2013

Nieuwe ICT in stadskantoor Utrecht


Royal Imtech heeft een aanbesteding van de gemeente Utrecht gewonnen voor een nieuw werkplekconcept in het nieuwe stadskantoor. Imtech gaat een langdurige raamovereenkomst met de gemeente Utrecht aan, de overeenkomst bevat het leveren van netwerk-, beveiliging-, storage-, server- en desktoptechnologie voor de komende 5 jaar.

Gemeente Utrecht bouwt een nieuw stadskantoor, dat het centrale punt wordt waar de inwoners van Utrecht terecht kunnen voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. Het gaat onderdak bieden aan gemeentelijke organisatie onderdelen, die nu nog verdeeld zijn over verschillende locaties in de stad. Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen de gemeentelijke organisatie verbetert doordat zij vanuit één gebouw gaan werken.

Innovatief werkplekconcept
Gemeente Utrecht bouwt een nieuw stadskantoor, waar inwoners voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten terecht kunnen. Hierin gaan meerdere gemeentelijke diensten intensief met elkaar samenwerken. Dit vraagt om een innovatief werkplekconcept bestaande uit de combinatie van een nieuwe manier van werken (de 'U-factor') en een organisatievernieuwing. Dientengevolge worden aan ICT de hoogste eisen gesteld op het gebied van flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit. Met een combinatie van een adequaat toegeruste ICT-beheerorganisatie en inzet van moderne ICT-oplossingen wordt hier invulling aangegeven. Onder de naam ‘U-Cloud’ wordt een totaaloplossing geboden voor het netwerk, de beveiliging, desktoptechnologie, storage en hosting.

Rol van Imtech ICT
Als onderdeel van het U-Cloud programma ontwerpt en implementeert Imtech ICT een volledig nieuwe Virtual Desktop Infrastructuur (VDI) op basis van VMware technologie. De virtuele werkplek en de productieomgeving worden gehost op een FlexPod omgeving in de datacenters van Gemeente Utrecht. Deze flexibele infrastructuur bestaat uit modulaire, schaalbare en uiterst betrouwbare componenten van de marktleiders Cisco (netwerken en servers) en NetApp (storage en back-up). Daarnaast wordt aanvullende technologie van Trendmicro, RES Software en F5 ingezet.

Door te kiezen voor de beveiligde virtuele desktop van Imtech ICT wordt een praktische invulling gegeven aan het nieuwe werkplekconcept met zo’n 4000 gebruikers. Tevens wordt Gemeente Utrecht hiermee in staat gesteld om haar flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit te verhogen. Met de nieuwe werkplek beschikken medewerkers altijd en overal over toegang tot applicaties en data die nodig zijn om effectief te presteren. De nieuwe omgeving is centraal te beheren, schaalbaar en flexibel om applicaties via willekeurige devices aan te bieden.

Tom Greeve, Algemeen Directeur van Imtech ICT Communication Solutions: ‘Zelden komt het voor dat alle beschikbare dienstverlening en technologie uit ons portfolio bij één klant en op een dergelijke schaal kan worden ingezet. Wij zijn bijzonder trots als strategisch partner te zijn geselecteerd en kijken er naar uit om onze bijdrage te leveren aan het nieuwe stadskantoor’.