Redactie - 25 maart 2013

Internationale cyberoefening afgerond


Vorige week heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deelgenomen aan een internationale cyberoefening van het International Watch and Warning Network (IWWN) onder de naam Cyberstorm IV. Cyberstorm IV is de laatste in een serie cyberoefeningen waarbij er (gedurende 36 uur achter elkaar) een feitelijk onderzoek is gedaan naar malware. Het Department of Homeland Security (afkomstig uit de Verenigde Staten) heeft het internationale component van Cyberstorm IV verzorgd, samen met haar partners van de IWWN.

De IWWN is een samenwerkingsverband van 15 landen over de hele wereld.  Zij hebben afspraken met elkaar gemaakt voor informatie-uitwisseling bij en aanpak van een grensoverschrijdende cybercrisis.

Afstemming en besluitvorming
De doelstelling van Cyberstorm IV was het testen van de procedures van de IWWN. Daarnaast is in Nederland verkend op welke wijze de afstemming en besluitvorming verloopt binnen de directie cyber security van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waar het NCSC onder valt.

Tijdens de oefening is er gebruik gemaakt van een scenario waarbij een hackersgroep met politieke motieven wereldwijd aanvallen uitvoert op websites van media en overheidorganisaties. Het organiseren en houden van oefeningen zijn van groot belang voor de internationale CERT-community om te zien hoe zij het meest effectief kunnen reageren op dergelijke aanvallen. Tijdens de oefening zijn diverse contacten geweest tussen de spelers van de deelnemende landen, met behulp van ondermeer e-mail en via teleconferenties. Het belang van internationale samenwerking werd tijdens Cyberstorm IV nog eens werd bevestigd.