Redactie - 25 maart 2013

Nieuwe burgerzakenoplossing voor samenwerkende Limburgse gemeenten


De samenwerkende gemeenten Asten, Horst aan de Maas, Kerkrade en Someren hebben de burgerzakenoplossing van PinkRoccade Local Government aangeschaft. De vier Zuid-Nederlandse gemeenten sluiten hiermee aan op het kwartiermakersproject mGBA (modernisering Gemeentelijke Basis Administratie). Doel van dit programma is om de kwaliteit van de gemeentelijke persoonsgegevens, en daarmee de dienstverlening aan burgers, bedrijven en overheidsorganisaties te verbeteren. Aan het programma doen 25 bij PinkRoccade Local Government aangesloten gemeenten mee.

De vier nieuwe gemeenten die samen met PinkRoccade Local Government in het kwartiermakersprogramma stappen, doen dat vooral omdat ze streven naar co-creatie en innovatie. De gemeenten leveren praktische kennis op het gebied van burgerzakenprocessen aan. PinkRoccade levert op zijn beurt de capaciteit en expertise om die kennis om te zetten in een moderne, efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing. Hierbij staat met name selfservice door de burger centraal. Dit houdt in dat iemand 24 uur per dag en zeven dagen per week burgerzaken kan regelen vanaf elke locatie. Zo besparen gemeenten aanzienlijk op hun bedrijfskosten.

De gemeenten hebben elk hun eigen redenen om als kwartiermaker in te stappen. “Kwartiermakersgemeente zijn, is een logische stap binnen het unieke, strategische partnership dat de gemeente Horst aan de Maas en PinkRoccade Local Government in september 2012 zijn aangegaan”, zegt Giovanni Wouters, programma- en afdelingsmanager Dienstverlening van de gemeente Horst aan de Maas. “Een van onze speerpunten is inwoners en bedrijven zelf te laten kiezen via welk kanaal, op welk moment en op welke plaats zij een dienst afnemen. Daar sluiten de ontwikkelingen van iBurgerzaken naadloos op aan.”

Burger centraal
“De gemeenten Asten en Someren kiezen beide voor een klantgerichte aanpak. Participatie en betere dienstverlening krijgen daarbij eindelijk een concrete vorm”, zegt Frans Bell, projectleider mGBA bij de gemeenten Asten en Someren. “De burger is voor ons het belangrijkste, de bijkomende voordelen voor medewerkers zijn alleen maar mooi meegenomen. Bovendien heeft PinkRoccade Local Government – in plaats van voort te borduren op een bestaande applicatie – de keuze gemaakt om vanaf nul te beginnen met de ontwikkeling. Dat sluit goed aan bij de manier waarop de afdelingen Burgerzaken in Asten en Someren dit aanpakken.”

“Meekijken aan de productiekant is voor ons een bewuste keuze”, zegt Huub Rossel, applicatiebeheerder Burgerplein bij de gemeente Kerkrade. “We maken zo de ontwikkeling mee, hebben invloed op hoe de oplossing eruit komt te zien en zijn straks beter ingewerkt in de materie en nieuwe applicaties.”

“De migratie naar de Basis Registratie Personen is een belangrijke operatie. Door onderling kennis uit te wisselen en elkaar te helpen, zal de migratie een stuk spoeler verlopen. PinkRoccade stuurt daarom aan op een sterke regionale aanpak”, zegt Han Knooren, algemeen directeur van PinkRoccade Local Government. “Alle kwartiermakersgemeenten hebben aangegeven om op regionaal niveau hun kennis en ervaringen te delen met collega-gemeenten. Met de ondertekening door Asten, Horst aan de Maas, Kerkrade en Someren is er in het zuidoosten van het land een mooie dekking gerealiseerd.”