Visie: Configureren kun je leren
14-03-2013
Deel dit artikel:

Visie: Configureren kun je leren


Servers hebben het soms zwaar te verduren met de grote hoeveelheid data die ze te verstouwen krijgen door het toenemende aantal mobiele apparaten. Performance is dan ook key. Maar ook kosten- en energiebesparing is tegenwoordig een belangrijk gegeven. Hardware als geheugenmodules kunnen hier een essentiële bijdrage aan leveren. Maar er ‘even een aantal geheugenmodules bij plaatsen’ is geen oplossing.

Geheugen wordt vaak gezien als sluitstuk in een datacenter of server-omgeving. En dat terwijl met de juiste configuratie zakelijke doelstellingen als energiebesparing, capaciteitsplanning en performanceverbetering ondersteund worden. Servers worden geconfigureerd en aangeleverd door de OEM-leverancier. Deze configuratie kan op het moment van levering de juiste zijn, maar door snelle technologische ontwikkelingen, veranderingen in marktvraag en bedrijfseconomische verschuivingen niet meer optimaal aansluiten bij de zakelijke doelstellingen. Dit ondermijnt de mogelijkheid om flexibel te reageren op wisselende vereisten. Kostenbesparingen, duurzaamheid en schaalbaarheid zijn maar enkele voorbeelden van zaken die hierdoor beïnvloed worden.

4x4 of 1x16?

Maar wat kun je als bedrijf hieraan doen? En hoe bepaal je eigenlijk de juiste hoeveelheid en typen geheugen? Kortom: welke mogelijkheden hebben bedrijven om hun servers up-to-date te houden en zo het beste uit hun systeem te halen?

Enerzijds is het raadzaam om al over geheugen na te denken op het moment dat de bedrijfsdoelstellingen worden opgetekend. Capaciteit, snelheid en voltage zijn maar een paar elementen die van geheugenconfiguratie een erg complexe bezigheid maken en daardoor van invloed zijn op de mate waarin de investering rendabel is. Anderzijds is net als met al het andere dat we moeten leren de basis hetzelfde: scholing. Tijdens een configuratietraining zoals KingstonConsultworden zowel IT als zakelijke stakeholders gewezen op de technische en commerciële uitdagingen en voordelen van bepaalde geheugenmodules en -configuraties. Een zogenaamde ‘health check’ dus. Want het kan in bepaalde gevallen veel efficiënter zijn om vier modules van 4GB te plaatsen dan één geheugenmodule van 16GB, afhankelijk van het type server en de doelstellingen.

Zo liet het team van VMware’s Integration Engineering (IE) van de 416 servers binnen de cloud-omgeving, van 288 stuks de geheugencapaciteit bijwerken. Om de geheugencapaciteit van deze 288 servers te verhogen van 48 GB naar 96 GB installeerden de specialisten van VMware 1.728 Kingston 8 GB laagspanningsmodules. Hiermee werden alle 416 servers over de hele linie op 96 GB gebracht. Naast verdubbeling van de workload zorgde het geheugen er ook voor dat het gemiddelde aantal programma’s per server steeg met 150% (van twee programma’s op een server van 48 GB naar vijf op een server van 96 GB). Bovendien berekende het IE-team een gemiddelde van 11 virtuele machines per keer, waarbij sommigen er zelfs 27 konden ondersteunen.

Kortom: geheugenconfiguratie is geen vanzelfsprekendheid, maar wel essentieel voor het inrichten van de optimale serveromgeving. Het is een complexe bezigheid, maar als eenmaal het juiste design is bepaald, zal het een positieve invloed hebben; zowel vanuit zakelijk als kostenoogpunt.

Ferdi van der Zwaag is Business Development Manager Nederland bij Kingston Technology

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware