Redactie - 07 maart 2013

Wereldwijde beleidsontwikkeling rond cloud computing nog fragmentarisch


Een groot aantal landen wereldwijd werkt aan de verbetering van het juridisch kader voor cloud computing. Dat gebeurt echter in verschillende tempo’s waardoor landen het risico lopen dat ze niet het volledige potentieel uit cloudtechnologieën behalen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van BSA | The Software Alliance.

Gefragmenteerde beleidsvorming
De 2013 BSA Global Cloud Computing Scorecard is het eerste rapport ooit dat de veranderingen rond cloud computing op wereldwijde schaal in kaart brengt. Volgens het rapport zijn de grootste wereldwijde IT-markten tot stilstand gekomen of gekrompen, maar komt er op andere plekken wet -en regelgeving tot stand die cloud computing bevordert. De Scorecard laat ook zien dat er sprake is van gefragmenteerde beleidsvorming. Sommige landen stimuleren lokale cloudmarkten en voeren wet- en regelgeving in die het dataverkeer over grenzen beperken of de internationale concurrentie bemoeilijken.

“We zien maar mondjesmaat vooruitgang in de beleidsvorming rond cloud computing,”, zegt Robert Holleyman, bestuursvoorzitter en CEO van BSA. “Slecht uitgedachte privacy- en beveiligingsregels belemmeren het vrije verkeer van data over grenzen. Te veel landen houden de cloud voor zichzelf. Dat beperkt de schaalvoordelen waar iedereen van profiteert. Voor een samenhangende wereldwijde marktplaats zijn meer bruggen en minder drempels nodig.”

Cloud Scorecard
De nieuwe BSA Cloud Scorecard bouwt voort op de eerste editie die vorig jaar uitkwam. De grootste stijger in de ranking is Singapore, dat steeg van de tiende naar de vijfde plaats. Singapore voerde een nieuwe privacywet in die zorgt voor vertrouwen bij gebruikers en tegelijkertijd zakelijke innovatie stimuleert. Japan blijft volgens de studie voorop lopen dankzij samenhangende wetgeving die digitaal zakendoen ondersteunt. Australië behoudt de tweede plaats. De Verenigde Staten namen de derde plaats over van Duitsland, dat nu vierde is.

Volgens de studie is de beleidsverbetering in de grootste wereldwijde IT-markten tot stilstand gekomen. Vooral de zes landen in de Europese Unie die deelnamen aan het onderzoek, blijven sterk achter in de ranking. Andere maken zich los van de wereldwijde markt – met name Korea, Indonesië en Vietnam hebben contraproductief beleid ontwikkeld.

   

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024