Redactie - 01 maart 2013

Een op de acht mensen slachtoffer cybercrime


Een op de acht Nederlanders van 15 jaar of ouder werd vorig jaar slachtoffer van cybercrime, zoals hacken en aan- en verkoopfraude op internet. Ter vergelijking: de 'traditionele’ criminaliteit komt nog altijd vaker voor. Een op de vijf inwoners werd slachtoffer van bijvoorbeeld inbraak, geweld of diefstal.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Cybercrime is voor het eerst in de monitor opgenomen. De onderzoekers rekenen daaronder ook pesten op internet. Een kwart van de cybercrimeslachtoffers heeft met dit verschijnsel, dat zich ook uitstrekt tot bedreigingen, te maken gehad.

Het grootste deel van de slachtoffers van computercriminaliteit - de helft - werd geconfronteerd met hackers (inbrekers op computer, smartphone, e-mail of website). Verder had een kwart te kampen met aan- of verkoopfraude, waarbij je bijvoorbeeld iets online bestelt en het nooit geleverd krijgt.

Slechts een een klein deel was via internet slachtoffer van identiteitsfraude. Hierbij valt te denken aan iemand op naam van een ander de boel financieel bedot, bedreigingen uit of op een datingsite gaat. Over het algemeen hadden vooral jongeren te maken met cybercrime. Zij zitten relatief veel op internet.

(c) ANP