Redactie - 28 februari 2013

Column Hugo Leijtens: Eerste cloud in Chinees Chengdu


Chengdu wordt door velen gezien als tech-centre of China. De ‘high-tech’ zone zit vol met grote en kleine IT bedrijven, waaronder de meeste top bedrijven uit de wereld. De afgelopen 10 jaar is Chengdu erg goed bezig geweest met de overheid, universiteiten en bedrijfsleven om hier het economische en bruisende hart van Chengdu van te maken. Zo staat in deze High-Tech zone het grootste commerciële gebouw van de wereld dat in Juni 2013 klaar is, voor 2015 staat een geheel nieuw stadscentrum (van 86,5vierkante kilometer!)op het programma, en er wordt een nieuwe eco-vriendelijke metropolis gebouwd naast Chengdu.

In mijn optiek heeft Chengdu er heel goed voor gezorgd dat het de belangrijkste bedrijven van de wereld heeft aangetrokken. Dat heeft Chengdu voor elkaar weten te krijgen door de universiteiten ervan te overtuigen vooral studenten op technisch gebied op te leiden. Deze studenten kunnen direct aan het werk, waarbij vooral is gefocussed op outsourcing en dus de inzet van mankracht. Echter, als je high-techzone in de buurt van SiliconValley wil komen,moet je natuurlijk ook ter plekke de technologie hebben, en niet alleen maar technologie maken voor het buitenland. En dan gaat het niet om China, maar specifiek voor Chengdu, dat een iets kleinere populatie heeft dan Nederland (14.8 miljoen inwoners) en een snel groeiende middenstand.

De markt van Chengdu is dus groot genoeg om iets interessants te gaan doen. Net als overal elders raakt in Chengdu nu alles ‘connected’:smartphones en mobiel internet nemen een grote vlucht en de Chinese overheid investeert in technologie. Voor consumenten is er al erg veel technologie beschikbaar, zoals het oppermachtige QQ (Tencent), Weibo (het Chinese Twitter), WeiXin (weChat), en nog veel meer.

Toch zijn er een paar groepen die buiten schot blijven bij de opmars van Chinese technologie. Ten eerste zijn ‘enterprisestartups’ ‘niet cool’ in Chengdu. Dat zorgt ervoor dat enterprisetechnologie enorm achter loopt op consumententechnologie. En terwijl de gemiddelde multinational niet eens meer een serverruimte op kantoor heeft, zijn er erg weinig startups die bijvoorbeeld werken aan ‘The Next Yammer’, of ‘The Next Dropbox’. De tweede doelgroep die buiten schot blijft is de markt van de buitenlanders in Chengdu. Dat is weliswaar nog een beperkte maar wel snel groeiende groep, die ook nog eens vermogend is. Zo zijn er vrijwel geen Engelstalige websites in Chengdu beschikbaar, bijvoorbeeld om een maaltijd te bestellen zoals bij justeat.nl.

Dat willen wij (Nexocial)gaan veranderen. Maar omdat wij een enterprise-technologiebedrijf zijn, zullen we echt bij het begin moeten beginnen. Zoals gezegd is de enterprise-infrastructuur in Chengdu hopeloos. De grote cloud-providers zoals Amazon, Google en Microsoft zitten vrijwel niet in China, laat staan Chengdu. De Amazon Cloud mag China nog niet binnen, en Amazon heeft dus geen datacenters in China. Google is eruit gewerkt omdat ze zich tegen de wetgeving van de Chinese overheid wilden verzetten. Microsoft is druk bezig om de Azure Cloud naar China te brengen, maar dat duurt nog wel even voordat het zover is. Als je als cloud provider geen datacenter in China hebt, moet al het verkeer via de ‘Great Firewall’ in Beijing. Dat is onwerkbaar, aangezien de vertraging die het verkeer oploopt door de censuur-check zodanig is, datdatacenters buiten China vrijwel onbruikbaar zijn. Dat betekent dus dat wij onze eigen cloud moeten bouwen in China, liefst in de buurt van Chengdu natuurlijk. Nu wil het geval dat in de gemeente Chengdu een plaats ligt die Mianyang heet en super snelle internetverbindingen heeft met de rest van China. De plaats is door de overheid aangewezen als ‘high-techdevelopment zone’. Een perfecte plek dus om ons eigen cloudplatform te bouwen.

Wij willen Chengdu graag een handje helpen om de echte high-tech omgeving te creëren die Chengdu nodig heeft. Daarom hebben we een half jaar geleden vergunning aangevraagd om ons eigen datacenter te mogen opzetten. Inmiddels hebben we een eigen datacenter opgebouwd in de vorm van een private cloud, op basis waarvan we onze ambities als enterpriseSaaS-aanbieder nu verder uitbouwen. Ondanks dat wij niet de ‘Nexocial Cloud’ openzetten voor andere bedrijven - dat mag niet met onze vergunning - kunnen we wel onzeeigen applicatiesals cloudoplossing aanbieden.

Misschien verbaast het lezers in Nederland, maar ons cloudplatform zal echt het eerste in zijn soort zijn in Chengdu. Vanuit ons datacenterwillen wedaarom ook bedrijvenin Chengdu computing power en resources bieden en ik verwacht dat dit de IT-innovatie in Chengdu zal versnellen. Daarbij zoeken we natuurlijk ook samenwerking met andere lokale bedrijven die goede ideeën hebben voor grote ondernemingen of zich richten op de groeiende doelgroep buitenlanders. Zo dragen we allemaal bij aan het tot stand brengen van de high-tech infrastructuur die past bij de ambities van Chengdu.

Hugo Leijtens