Redactie - 21 februari 2013

Glasvezel blijft groeien in Europa


De uitbouw van Fibre-to-the-Home (FTTH)-netwerken in Europa blijft gestaag groeien, maar de kloof tussen de leiders en de achterblijvers neemt toe. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de FTTH Council Europe, die gisteren tijdens een persconferentie tijdens de FTTH Conference 2013 in de ExCeL in Londen gepresenteerd werden. Glasvezel in Nederland groeit in absolute aantallen minder hard dan andere lande, mar daar staat tegenover dat Nederland al een erg hoge penetratie heeft. Bovendien groeide heta antal abonnees met 27 procent. Op de wereldwijde ranglijst daalde Nederland van de 13e naar de 16e plaats.

Rusland laat zich als een duidelijke glasvezelleider in de regio gelden. Het land wist in de tweede helft van 2012 2,2 miljoen nieuwe FTTH-abonnees op te tekenen –  dat is meer dan alle 27 lidstaten van de Europese Unie samen –  en komt zo uit op een totaal van 7,5 miljoen huizen verbonden met een glasvezelverbinding. Dat komt overeen met een spectaculaire stijging van FTTH-abonnees met 42 procent.

Het aantal FTTH-abonnees bleef in de tweede helft van 2012 in alle 27 Europese lidstaten in een versneld tempo stijgen met 15 procent. In totaal kwamen er gedurende deze periode 820.000 abonnees bij in Europa, wat het aantal huizen met een glasvezelverbinding op 6,24 miljoen brengt. 26 procent van deze nieuwe abonnees is toe te schrijven aan Scandinavië, de Baltische staten en Nederland, 33 procent aan de Oost-Europese landen en 30 procent aan Frankrijk en Portugal.

De top vijf van de ‘meest dynamische’ economieën rangschikt die landen waar niet alleen de groei van het aantal abonnees het voorbije jaar hoog was, maar waar ook de nieuwe abonnees in 2012 de hoogste proportie vertegenwoordigden in het totale aantal abonnees op het einde van dat jaar. Dit zijn Turkije, Oekraïne, Spanje, Bulgarije en Rusland. In Turkije is het aantal abonnees het voorbije jaar meer dan verdubbeld. Spanje is een nieuwkomer in de FTTH-ranking (sinds juni 2012) en bevestigt meteen zijn dynamische groei.

Wat betreft de penetratiegraad in huishoudens blijft Litouwen de lijst aanvoeren met een FTTH-verspreiding van 100 procent en meer dan 31 procent van de huizen verbonden met glasvezel. Zweden neemt met 22,6 procent de tweede plek in de Europese FTTH-ranking in. Inmiddels hebben al tien landen uit de ranglijst een penetratiegraad van 10 procent, tegenover slechts zeven in juni 2012. In aflopende volgorde zijn dit: Litouwen, Zweden, Bulgarije, Letland, Noorwegen, Rusland, Slovakije, Slovenië, Denemarken en Portugal.

“De Oost-Europese en Scandinavische landen hebben hun positie als glasvezelleiders bekrachtigd en de kloof tussen de vroege en late beslissers wordt steeds duidelijker”, zei Karin Ahl, president van de FTTH Council Europe. “Deze FTTH-koplopers hebben een economisch voordeel op hun minder goed verbonden buren. Een goede communicatie-infrastructuur helpt immers om bestaande handelsactiviteiten te behouden, maar ook om nieuwe aan te trekken. Landen met snelle glasvezelverbindingen hebben een voorsprong omdat ze nieuwe diensten kunnen aanbieden zoals e-health en ‘smart grid’-technologieën. Landen die wachten met de uitbouw van een FTTH-netwerk riskeren zo een enorme gemiste kans om hun economische toekomst veilig te stellen.”

Veel van de grote westerse economieën dralen nog steeds om over te schakelen op glasvezelnetwerken. Zo blijven Italië en Spanje onderaan de ranking hangen, en slagen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk er opnieuw niet in om zich te kwalificeren. Het aantal huizen in het Verenigd Koninkrijk met een glasvezelverbinding blijft hangen op minder dan 0,1 procent.


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024