Brandweer Amsterdam-Amstelland zet software in voor risicoberekening
07-02-2013
Deel dit artikel:

Brandweer Amsterdam-Amstelland zet software in voor risicoberekening


Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft software van QlikView aangeschaft om de risico’s van de regio in kaart te brengen en om daar op in te kunnen spelen. QlikView dient als basis voor het zogenoemde risicoprofiel, dat 600.000 objecten in Amsterdam (gebouwen, het spoor, wegen) en mogelijke incidenttypen (woningbranden, verkeersongelukken, CO2-vergiftigingen) weergeeft in combinatie met de registratie van daadwerkelijke incidenten en data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG-register). Dit levert 12 miljoen mogelijke incidenten op, waar de brandweer heel gericht op kan anticiperen. QlikTech partner Incentro was verantwoordelijk van de implementatie van QlikView.

Het digitale risicoprofiel wordt door Brandweer Amsterdam-Amstelland gebruikt om risico’s zo nauwkeurig mogelijk te berekenen: de kans op een incident wordt afgezet tegen het effect hiervan. Op die manier worden de risico’s per gebied in kaart gebracht, maar kan de brandweer ook inzoomen op incidenttype om te zien welk incident het meest voorkomt op welke locatie. Dankzij dit risicoprofiel heeft het management van de brandweer ook betere stuurmogelijkheden. Er kan een nauwkeurig opleidingsplan gemaakt worden, toegespitst op de risico’s in het gebied waar een brandweerman werkzaam is. Bovendien kan de brandweer buurten, wijken en gemeenteraden beter informeren over concrete risico’s. Alle informatie is real-time in te zien en het systeem is zo ingericht dat andere korpsen er ook mee kunnen werken.

Barry van ’t Padje, projectleider Risicoprofiel bij het korps Amsterdam-Amstelland: “Met ongeveer 10.000 incidenten per jaar in onze regio hadden we grote behoefte om de risico’s van bepaalde objecten en gebieden beter in te kunnen schatten en in het beste geval zelfs te kunnen voorkomen. QlikView helpt ons daarbij. In de toekomst willen we QlikView ook gaan gebruiken om onze prestaties te analyseren. Komend jaar ontwikkelen we bijvoorbeeld een dashboard voor vakbekwaamheid, financiën en P&O. Ik hoop dat andere korpsen ook gebruik gaan maken van dit systeem en met nieuwe ideeën komen, want het is voor de veiligheid in onze regio van grote waarde.”Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid