Redactie - 05 februari 2013

Hostingbranche plaatst kanttekeningen bij cybercrime TV-item NOS en McAfee


Op 3 februari jongstleden publiceerde de NOS het nieuws dat Nederland een ‘paradijs voor internetcriminelen’ is. Na de Verenigde Staten en de Maagdeneilanden staat Nederland op plek drie van favoriete vestigingsplaatsen voor spam versturende en bankgegevens stelende criminelen. Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen hierover en vindt dat de privacy bescherming bij providers zodanig is doorgeschoten dat de handhaving en opsporing worden gehinderd. De Dutch Hosting Provider Assocation (DHPA), de belangenbehartiger van de Nederlandse hostingbranche, plaatst echter eerst graag een viertal kanttekeningen bij dit nieuws, zo meldt Michiel Steltman (foto), directeur van de DHPA, in een persbericht.
 
Privacy

Ten eerste vindt de DHPA het onverstandig om de bescherming van privacy ter discussie te stellen. In Nederland zijn juist de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en de netneutraliteit een groot goed. Het vertrouwen in die wetgeving is één van de redenen dat Nederland een populair hostingland is voor zakelijke gebruikers. De sector is leidend in Europa en het is verstandig om die belangen voor ogen te houden.

Gedragscode
Ten tweede noemt de NOS dat het vanwege strikt briefgeheim vrijwel niet mogelijk is om gegevens van cybercriminelen op te vragen bij onder meer serviceproviders en hosters. DHPA stelt dat dit onjuist is. Er zijn voldoende middelen om in geval van cybercrime of onrechtmatige inhoud (content) in te grijpen. Dat kan bijvoorbeeld met een gerechtelijk bevel. Voor het verwijderen van ongewenste content is speciaal in overleg met betrokken partijen een gedragscode ontwikkeld die door vrijwel alle hosters wordt nageleefd.

Justitie
Een vraag die de berichtgeving oproept is de vraag of justitie voldoende is uitgerust voor de opsporing van servers die voor cybercrime worden ingezet. De getallen zijn gepubliceerd door McAfee, die dit zonder inbreuk op de privacy kon achterhalen. Dat kan de overheid dus ook. Het is dus niet nodig om hiervoor de wet op opsporingsbevoegdheden open te breken.

National Cyber Security System (NCSC) 
Dan wijst de DHPA op de proporties. In het bericht maakt McAfee melding dat cybercriminelen ‘154 servers in Nederland inzetten om dagelijks honderdduizenden computers over de hele wereld te besturen’. Wat het bericht echter niet meldt, is enige relativering bij dit aantal. In Nederland huizen namelijk honderdduizenden servers, dus relatief is een aantal van 154 erg klein. Te meer omdat bijvoorbeeld een klein land als de Maagdeneilanden plaats twee inneemt. Daar is het percentage servers dat gebruikt wordt door cybercriminelen dus relatief vele malen hoger. Dat komt doordat in Nederland actief wordt gewerkt aan de bestrijding van cybercrime. Dit door instanties als het National Cyber Security System (NCSC), vereniging Abuse-IX en vele anderen.

"De DHPA heeft de bereidheid om mee te werken aan een oplossing en roept betrokkenen op om vaker met de sector in overleg te treden. Het is in ieders belang om een positief imago te behouden. De hostingsector is een relatief jonge industrie, die graag meer betrokken wil worden bij de gang van zaken omtrent internetveiligheid", zo stelt Michiel Steltman.