Redactie - 04 februari 2013

EPD opnieuw onder vuur


De Nederlandse huisartsen gaan een rechtszaak aanspannen tegen de VZVZ, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitrollen van een landelijk systeem voor elektronische uitwisseling van medische dossiers. Volgens de huisartsen staat het beroepsgeheim het spel.

De huisartsen hadden in december 2012 al een aantal bezwaren geuit, vooral over de inzage van medische dossiers en de veiligheidsrisico's. Zij zijn bang dat straks zorgverzekeraars en overheidsinstanties zullen bepalen wie toegang krijgt tot de patiëntendossiers. ‘Daarmee komt het beroepsgeheim fundamenteel onder druk te staan.’

VZVZ wil volgens de huisartsen geen aanpassingen doen waardoor de privacy van burgers beter beschermd wordt. "Het beroepsgeheim is een fundamenteel recht van burgers. En artsen hebben er een eed voor afgelegd. Los van de juridische risico's die artsen lopen vinden we het principieel onjuist om het beroepsgeheim op de tocht te zetten door de zeggenschap over de ontsluiting van gegevens uit handen te geven aan derden binnen een risicovol LSP-systeem"